ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Етеричните масла помагат на паметта

Научно изследване показва, че редовното вдишване на етерични масла може да доведе до подобряване на когнитивните способности. В случая се проследява ефектът при ароматерапия с някои масла като лавандула и роза. Използването им всяка вечер помага за запомнянето на думи с 226% по-добре. Освен това се отчита подобрение в част на мозъка, която отговаря за ученето и паметта.

Тези открития предполагат, че като се използва обонянието, може да се намали вероятността от появата на неврологични увреждания при възрастните хора. Този подход е и по-евтин от евентуално приемане на лекарства и затова заслужава внимание. Проучването е дело на изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн. Публикувано е в Frontiers in Neuroscience.

Изследва се влиянието на ароматерапията през нощта в продължение на шест месеца. Следени са когнитивните умения при по-възрастни хора. Резултатите показват подобрение при показателите, свързани със запомнянето и работата на мозъка.

В проучването участват 43 човека на възраст от 60 до 85 години. Те са били в добро общо здраве с добри когнитивни способности. Разпределени са били в две групи. Едната група е била изложена на аромата от етерични масла всяка вечер по два часа в продължение на половин година. Втората група е била контролна. Това е ставало по време на сън и е използван дифузер за ароматерапия.

За всеки ден от седмицата е използван различен аромат. Това са били масла от роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин и лавандула. На участниците в експеримента са правени тестове, изследвания и са следени техните показатели по отношение на паметта, превключването на вниманието и планирането.

Подобренията се обясняват с това, че обонянието е единственото сетиво, което има пряк достъп до центровете на мозъка, свързани с паметта. Затова ароматерапията е добър начин да се стимулират тези центрове с по-малко усилия.

Същевременно резултатите, свързани с подобряване на паметта са съществени при около половината участници в експеримента. Също така трябва да се има предвид, че изследването стъпва върху данните от много малка група хора. Въпреки условностите, учените смятат, че ще се отрази добре вдишването на аромати от етерични масла. Дали ще постигнете същата ефективност не е ясно, но няма да навреди, дори ще подобри качеството на съня и ще се радвате на приятна атмосфера.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Невероятно КЪСМЕТЧЕ ще донесе огнено щастие на всяка зодия днес

Подобни статии

Back to top button