Последни новиниСвят

Нов опит да бъдат извозени блокираните в Гърция туристи

Стотици туристи, сред които и много българи, продължават да са блокирани на гръцкия остров Самотраки, тъй като фериботите не се движат. Очаква се в сряда те да бъдат извозени на курсове.

„В сряда в 12:00 ч от остров Наксос тръгва голям ферибот, който може да превози 600 души и 75 коли. Очаква се той да пристигне на Самотраки около 22:00 ч. и да започне да извозва хора, ако времето позволява. Ако всичко върви нормално, до петък туристите трябва да стигнат до Александруполис. За сега не е ясен точният брой на българите, които са блокирани на острова”, заяви консулът на България в Солун Владимир Писанчев пред НОВА ТВ.

“ Ако условията позволяват, фериботът „Андрос Джет“ ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага. На 15 август корабът ще изпълнява толкова маршрути, колкото е необходимо, за да облекчи ситуацията на остров Самотраки. Този кораб не може да превозва камиони“, се казва в съобщение на българското външно министерство.

От ведомството отбелязват още, че в Самотраки има остра нужа от всякакви продоволствия заради дългия период, в който островът е бил откъснат от основната си транспортна връзка. 

„Поради тази причина фериботът „Анакс“ започва от 14 август да превозва камиони с продоволствия от пристанището в Александруполис, предназначени за Самотраки“, се казва още в съобщението на МВнР. 

Припомняме, че от дни множество туристи, включително и българи, са  блокирани на остров Самотраки в Гърция заради повреда на ферибота, който осъществява връзка с пристанищния град Александруполис. 

В същото време на острова започнаха да бушуват пожари заради високите температури и сушата, обхванали цяла Гърция. За българските тусристи на острова обаче няма пряка опасност, съобщиха от министерството на външните работи.

Борбата с пожарите у нас продължава

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button