БългарияНа Фокус

Повече от 40 часа е блокиран пътят Сливен-Ямбол от свиневъди

Пътят Ямбол-Сливен продължава да бъде затворен повече от 40 часа заради протестите срещу унищожаването на прасетата от личните стопанства.

Движението от Сливен към Ямбол и към автомагистрала „Тракия“ се извършва по обходни маршрути. Протестът ще продължи до удовлетворяване на исканията на хората.

Стопаните не са съгласни с краткия срок за клане на животните заради Африканската чума по свинете. Категорични са, че няма да допуснат ветеринарните служби в дворовете си и настояват срокът за клане на животни да се удължи до ноември. 

От полицията уверяват, че няма да се позволи магистралата да бъде затворена. Блокадата започна вчера в 17.30 часа. Протестът ще продължи до удовлетворяване на исканията на хората.

Вчера изтече срокът, в който трябваше да бъдат убити домашните прасета в 20-километровите зони около 60 големи свинекомплекса.

Отсрочка до 11 август получиха в Пазарджишка област, където премиерът Бойко Борисов разговаря с протестиращи кметове на села.

Той обеща държавна помощ от 300 лева за всички стопани на домашни животни в санитарните зони в страната. Средствата ще се изразходват за дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат животни.

„С тези 300 лв., които ще дадем на двор, ще направят дезинфекции, ще им остане, ще им дадат и други прасета. Чума е, не ни е споходило нещо хубаво, чума е дошла. По-малко зло е, ще се измъкнем, дай Боже сравнително… да компенсираме хората“, каза Борисов на срещата.

Премиерът Борисов призова кметовете да убеждават хората: „Идете, говорете, кажете – да се усвои месото, това, което има“.

Според Бойко Борисов свинекомплексите ще снабдят частните стопани с прасета при новото зареждане.

Обещанията на премиера не бяха приети от протестиращи в Сливенско, които останаха през цялата нощ на пътя Сливен – Ямбол край село Крушаре. Пътят продължава да бъде затворен заради протеста срещу избиването на домашни прасета.

Около 30 души са останали на пътя цяла нощ, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. Според нея хората, който са си тръгнали от мястото на блокадата, след това не са допускани от полицията. Тя твърди, че по посока Ямбол, на входа на автомагистрала „Тракия“ полицията  не допуска да преминава никой, както и в посока към село Крушаре от към Сливен. Според нея в района влизат само хора, които могат да докажат регистрация, че живеят в селото, а движението се  пренасочвало в друга посока. Към момента от полицията няма кой да потвърди тази информация.

Бурята в София взе жертва, опасното време продължава

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button