Повече пари за образование, отбрана и здраве догодина (ОБЗОР)

Повече пари за образование, отбрана и здраве догодина (ОБЗОР)

За какво ще има повече пари догодина? Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет за 2020 и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза  за периода 2020-2022 година.

 

Образование, здравеопазване и отбрана ще са трите основни приоритета на финансовото министерство през 2020 г.

 

В Бюджет 2020 държавата иска да наблегне на електронното здравеопазване. А за увеличение на учителските заплати ще бъдат заделени 360 милиона лева.

 

За доходите се прeдлага лека промяна в минималната заплата. От 1 януари догодина хората с най-ниски доходи ще получават по 610 лева месечно – с 60 лева повече от досега. Още малко повишение се очаква и през 2021-ва, което да се запази и през 2022 г.

 

Финансовото министерство очаква инфлация от 2,1% през 2020 г. В най-важния финансов закон е заложено 4,1% безработица. А дефицитът да е 0,1 на сто – т.е. държавата да е на минус и да харчи повече, отколкото получава. Това обаче да е за последно, залага финансовото министерство, с прогноза за излишък за следващите две години.

 

Занапред държавата обещава да не променя данъците и осигуровките. Същият остава и максималният доход, върху който хората ще могат да се осигуряват – 3000 лева.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК