МненияНа ФокусПоследни новини

ПП: Слагаме граница между паметниците на руснаците, загинали за свободата на нашата страна и от друга страна – тотемите на съветския тоталитаризъм.

От „Продължаваме промяната“ публикуваха официална позиция по отношение на премахването на Паметника на съветската армия. Според тях това е тотеми на съветския тоталитаризъм, който трябва да бъде премахнат в името на бъдещето на България.

Ето пълния текст на позицията на ПП:

Преди 33 години се разделихме с тоталитарната държава, с партийния комунистически апарат, с призраците на Студената война. Символите на този мрачен за България и света период обаче останаха непокътнати през всичките тези години и заемат централно място в настоящето ни.
Възстановяваме и преместваме паметника на Съветската армия, за да се помни миналото, но и за да кажем, че е време да тръгнем напред.
Искаме да сложим ясна граница между паметниците на руснаците, загинали за свободата на нашата страна, които почитаме, и, от друга страна – тотемите на съветския тоталитаризъм.
Убедени сме, че на най-почетно място в София трябва да има символи на свободата и независимостта на България, а не на преклонение пред чужда армия на несъществуваща отдавна държава.
Вярваме, че ще вървим напред само ако гледаме напред с увереността на научените исторически уроци.
Дължим го и на родителите си, и на следващите поколения българи.
Продължаваме промяната!

Подобни статии

Back to top button