You are currently viewing Предлагат нова методика за изчисляване на обезщетения при ПТП

Предлагат нова методика за изчисляване на обезщетения при ПТП

Предлагат нова система за обезщетения при катастрофи, съобщава НОВА. Гаранционният фонд е имал задача да изготви методиката. Подготовката й е възложена на външен консултант . Според плана ще се въведе точкова система при неимуществени вреди. Една точка е равна на минималната работна заплата – през този година тя е 560 лева.

Точковата система няма да важи при смърт на роднини. Запазва се и таванът за обезщетение при смърт на пътя на далечен родственик – 5000 лева.

При обезщетения за имуществени щети ще се взима предвид доходът на пострадалите. Новите правила вероятно ще влязат в сила от следващата година.

„Методиката трябва да обхване критериите, по които да се определят обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди в следствие на телесни увреждания или причинена смърт на пътя. Травматичните точки за отделните телесни увреждания са така разчетени, че максималният им брой е 200. Могат да бъдат допълнително коригирани към завишение с определени коефициенти, в зависимост от особеностите на случая. Може да се каже, че има някакъв горен праг”, заяви Константин Велев от Асоциацията на българските застрахователи.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.