БългарияПоследни новини

Предлагат нова методика за изчисляване на обезщетения при ПТП

Предлагат нова система за обезщетения при катастрофи, съобщава НОВА. Гаранционният фонд е имал задача да изготви методиката. Подготовката й е възложена на външен консултант . Според плана ще се въведе точкова система при неимуществени вреди. Една точка е равна на минималната работна заплата – през този година тя е 560 лева.

Точковата система няма да важи при смърт на роднини. Запазва се и таванът за обезщетение при смърт на пътя на далечен родственик – 5000 лева.

При обезщетения за имуществени щети ще се взима предвид доходът на пострадалите. Новите правила вероятно ще влязат в сила от следващата година.

„Методиката трябва да обхване критериите, по които да се определят обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди в следствие на телесни увреждания или причинена смърт на пътя. Травматичните точки за отделните телесни увреждания са така разчетени, че максималният им брой е 200. Могат да бъдат допълнително коригирани към завишение с определени коефициенти, в зависимост от особеностите на случая. Може да се каже, че има някакъв горен праг”, заяви Константин Велев от Асоциацията на българските застрахователи.

Разбитата наркобанда търгувала на едро с наркотици

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button