You are currently viewing Преизчисляване на пенсиите, Комисия по ревизия, нов правилник: Първите законопроекти на новите депутати

Преизчисляване на пенсиите, Комисия по ревизия, нов правилник: Първите законопроекти на новите депутати

Новите депуатти започнаха ударно работа с редица законопроекти, внесени още в първия им работен ден. Някои от приоритетите на различните парламентарни групи категорично се преповтарят, повтарят се и темите на някои законопроект. 

 

Такъв е случаят с предложенията за преизчисляване на пенсиите. Такъв законорпоект са внесли и от БСП, и от „Изправи се.БГ. Ние идваме“.

 

„БСП за България“ внася законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който касае преизчисляването на пенсиите. Според вносителите първото, което трябва да се направи е преизчисляването на старите пенсии, като основен принцип в осигуряването трябва да е равнопоставеността и солидарността на осигурените.

 

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г., предвижда законопроектът. Преизчисляването на тези пенсии да се прилага, ако е по-изгодно за лицето, уточняват вносителите.

 

От „Изправи се БГ!Ние идваме!“ също внасят законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който цели да създаде баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали преди 2018 г. и тези след това.

 

Предлаганото от коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ преизчисляване на пенсиите би струвало 185 милиона лева на месец.

 

НОВ ПРАВИЛНИК НА ПАРЛАМЕНТА

 

Ще бъде променен правилникът за работа на НС, който претърпя изменения по време на работата на 45-ото Народно събрание, съобщи председатетелят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след провелия се днес председателски съвет. 

 

НОВА КОМИСИЯ ПО РЕВИЗИЯТА

 

Председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова събра необходимия брой депутатски подписи за създаването на Комисия по ревизията. Идеята е подкрепена от представители на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, съобщава Нова телевизия.

 

„Една от точките в дневния ред на Народното събрание за утре е Комисията по ревизията. Очаквам да няма обструкции и да има гласове за продължаване на работата. Истината за корумпираното управление, разхищенията на милиарди левове народни пари, корупционните схеми трябва да бъде осветена“, заяви Манолова след първия Председателски съвет в сряда.

 

Манолова посочи, че в обхвата на Комисията по ревизията влизат допълнително горските стопанства и местната власт поради множество постъпили сигнали за злоупотреби там.

 

„Обещахме и че ще има Комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. и на злоупотребите с подслушване на опозиционни лидери, граждани от протестите и журналисти. Ще настояваме цялата истина за този позор да излезе наяве и съответните лица да си понесат отговорността. Ясно е и имаме доказателства, че целият офис на „Изправи се.БГ“ е подслушван незаконно в продължение на месеци“, заяви още Манолова.

 

Очаква се да има и временна комисия, която да разследва така наречените Сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец“.

 

ЗАКРИВАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ СЪДИЛИЩА И ПРОКУРАТУРА

 

Това също изглежда е предложение, около което се обединяват голяма част от парламентарните групи в новото Народно събрание. Конкретен законопроект за реализирането му бе внесен от „Демократична България“.

 

С него се цели да се създадат гаранции за независимост от политическо влияние при упражняване на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет при избора на председател на Върховния касационен съд и на председател на Върховния административен съд, както и при осъществяване на кадровите правомощия на съдийската колегия на ВСС.

 

Със законопроекта се предлага и закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния спецсъд и съответните им специализирани прокуратури.

 

За закриването на специализираните съдилища и прокуратури, вносителите се аргументират, че за 10-годишния срок на своето действие, те не са постигнали заложените със създаването им цели. „През целия период на тяхното функциониране публичното възприятие е преобладаващо негативно, като се възприемат не като независими органи, а като инструмент на „извънредно правосъдие“, което изпълнява политически мотивирани поръчки“, се казва още в мотивите.

 

В законопроекта се предвижда и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство.

 

БЕЗПЛАТНИ ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ПО-ГОЛЕМИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ВТОРО И ТРЕТО ДЕТЕ

 

От БСП са се концентрирали върху социалните законорпоекти. От левицата предлагат Законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси. Вносителите считат, че безплатните ясли и детски градини трява да бъдат държавна политика. „Кризата с Covid-19 остави много млади хора без постоянни доходи. Ако те не могат да плащат таксите за градини и ясли на своите деца, не могат да пристъпят и към търсене на работа. Получава се омагьосан кръг, в който потърпевши са младите родители“ – това е сред мотивите.

 

Според „БСП за България“ безплатните ясли и детски градини са един от начините за стимулиране и на раждаемостта. Според вносителите на общинските бюджети ще струва около 40 милиона лева, за да се гарантира достъпът до детски заведения на деца от всички социални групи.

 

„БСП за България“ внесе Законопроект за възрастните хора. Сред акцентите в него е създаване на Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, гарантиране на достъпа им до здравни услуги, социална подкрепа, продължаване на активния живот и др. Както в предишния парламент, групата отново предлага да бъде въведена опцията за приемни семейства за възрастните хора. „В приемно семейство, по тяхно искане, могат да бъдат настанявани възрастни хора, чиито деца, внуци и роднини по съребрена линия, до втора степен включително, са починали или в неизвестност“, записано е в законопроекта.

 

Друг законопроект на „БСП за България“ е този за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи и деца. В него е записано, че размерът на помощ за второ и трети дете на родители, осигурени 24 месеца преди раждането на детето, не може да бъде по-малък от 10 кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Предлага се още помощите за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1 клас, както е сега, но и за децата от втори, трети и четвърти клас.

 

Петото предложение на социалистите е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С него се цели обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата.

 

„За 2021 г. предвиденото обезщетение е 380 лв. Последно 2014 г. обезщетението беше изравнено с размера на минималната работна заплата. При минимална работна заплата за 2021 г. от 650 лв., всеки месец от осигурените майки се отнемат 270 лв“, аргументират се вносителите.

 

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесе и законопроект за промените в Закона за личната помощ, които връщат отменените в края на миналата година текстове, което ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните. Увеличава се заплащането на личните асистенти.

 

А с промените в Закона за НСО се премахва специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК