ЛюбопитноПоследни новини

ПРИКАЗКА С ТЪЖЕН КРАЙ: Животът на принцеса Даяна

Принцеса Даяна е една от най-емблематичните личности от втората половина на 20 век. Красотата й и до днес пленява и мъже и жени, а доброто й сърце оставя следа в душите на мнозина. Затова днес си спомняме за нея и разказваме необикновената й история.

Даяна

НАЧАЛОТО

Още много преди да стане съпруга на британския принц Чарлз, Даяна Спенсър е свързана с кралското семейство. Поколения представители на нейното семейство служат на короната. След като баща й Едуард наследява титлата Граф Спенсър през 1975 г., Даяна става известна като „Лейди Даяна“.

Даяна

Тя се запознава с приц Чарлз две години по-късно, когато е на 16, а той – на 29 години. По-късно и двама си спомнят, че първата им среща може да се смята за пръв знак по пътя на техния брак, който се случва три години и половина по-късно.

След като Лейди Даяна прекарва уикенд в замъка Балморал като гостенка на Чарлз, заглавие в таблоид през септември 1980 г. обявява: „Той отново е влюбен“. Така започва и манията на пресата по Даяна, която я преследва до самата й смърт.

Даяна

Само няколко месеца по-късно – на 24 февруари 1981 г. е обявен годежът на принц Чарлз за наследницата на Граф Спенсър – лейди Даяна.

СВАТБАТА

Сватбата на двамата се състои на 29 юли 1981 г. в лондонската катедрала „Сейнт Пол“ – три седмици след 20-ия рожден ден на Даяна. Булката е ослепителна и очевидно изнервена – тя обърква името на бъдещия си съпруг. Вместо Чарлз Филип, тя го нарича Филип Чарлз Артър Джордж.

Даяна

Въпреки това свещеникът произнася емблематичните думи, че бракът е елементът, от който са създадени приказките. Церемонията се състои пред 2500 души, а по телевизията я наблюдават над 750 млн.

ДОБРОТО СЪРЦЕ

Даяна

Като принцеса, Даяна има определени задължения, сред които да представлява кралицата на различни събития по света. Тя е президент на две болници за благотворителност, патрон е на Британския Червен кръст, Асоциацията на хората без слух, както и на организация за подкрепа на възрастните хора.

Даяна

Даяна работи усилено и със заболели от СПИН, деца с левкемия и организации за премахване на мини.

РАЖДАНЕТО НА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИЦИТЕ

На 5 ноември 1981 г. е обявено, че Даяна е бременна с първото си дете. Първородният й син принц Уилям Артър Филип Луис се ражда на 21 юни на следващата година.

Даяна

Три години по-късно – на 15 септември 1984 г. се ражда и второто дете на Чарлз и Даяна – принц Хенри Чарлз Албърт Дейвид – по-известен в семейството си и в обществото като принц Хари.

Даяна

РАЗДЯЛАТА

През декември 1992 г. министър-председателят на Великобритания Джон Мейджър обявява „мирната раздяла“ на принц Чарлз и принцеса Даяна. Самата тя обявява година по-късно, че се оттегля от публичния живот.

Даяна

Това не е изненада, защото още в края на 80-те раздялата между двамата става обществено достояние. Това е последвано от един много важен знак от 1992 г., когато Даяна сигнализира пред обществеността, че бракът й е провален. Тогава тя публикува снимка, на която седи сама пред Тадж Махал в Индия – смятан за най-романтичното място на света.

Даяна

Когато медиите я питат какво мисли за Тадж Махал, принцесата отговаря: „Беше оздравяващо усещане, много оздравяващо“. Попитана за значението на думите си, тя отвръща: „Досетете се сами“.

Две години след раздялата с принц Чарлз Даяна дава известното си „открито“ интервю за ВВС. Когато е попитана за връзката между Чарлз и Камила Паркър Боулс (с която той се запознава през 1971 г. и се среща до 1973 г.), Даяна отвръща: „Ами, бяхаме трима в този брак, затова беше пренаселено“.

Даяна

Освен това тя подлага на съмнение възможностите на Чарлз да управлява, заявявайки: „Тъй като познавам характера, смятам, че работата, както аз я наричам, би донесла огромни ограничения за него, а не знам дали той може да се приспособи към това“.

Даяна признава и за връзката си с Джеймс Хюит: „Да, аз го обожавах. Да, бях влюбена в него. Но бях много разочарована (от него)“.

Само месец след този разговор Кралицата изпраща писма до Даяна и Чарлз, в което ги съветва да се разведат.

Даяна

През февруари 1996 г. Даяна ядосва Елизабет Втора, обявявайки собствена позиция за развода си, в която пише:

„Принцесата на Уелс (Даяна) се съгласява с искането на принц Чарлз за развод. Принцесата ще продължи да участва във всички решения, засягащи децата и ще остане в двореца Кенсингтън и в офисите в двореца Сейнт Джеймс. Принцесата на Уелс ще запази титлата си и ще се нарича „Даяна, принцесата на Уелс“.

Двойката се развежда официално на 28 август 1996 г. Даяна запазва титлата си.

СМЪРТТА НА ПРИНЦЕСАТА

Принцеса Даяна умира при ужасяваща автомобилна катастрофа на 31 август 1997 г. Тогава 36-годишната принцеса се вози с висока скорост в Мерцедес S-280 след като напуска хотел Риц. Превозното средство се забива в стълб на тунел под моста Алма, а часът е 30 минути след полунощ.

Даяна

Даяна и тогавашният й приятел Доди Файед (на 41 години) – син на египетския милиардер Мохамед ал-Файед, както и шофьорът Хенри Пол загиват в трагичния инцидент. Бодигардът на Даяна – Тревор Рийс-Джонс оцелява.

Разследванията проведени и от британски, и от френски експерти са категорични, че виновен за катастрофата е г-н Пол. Докато управлявал автомобила, той бил под влиянието на алкохол и антидепресанти, това е и причината да загуби контрол на превозното средство.

Даяна

А причината за високата скорост, с която го е управлявал, е известната – за да избегне преследващите автомобила папараци.

КАКВО УСТАНОВЯВА СЛЕДСТВИЕТО

Веднага след смъртта на Даяна и Файед започват да се разпространяват твърдения, че те са предумишлено убити. След шест месеца разследване и изслушване на твърденията на над 250 свидетели, през април 2008 г. съдебният състав по процеса, провеждащ се в Кралския съд в Лондон, отхвърля възможността за предумишлено убийство.

Даяна

Според съда както папараците, преследвали колата на принцеса Даяна, така и шофьорът на нейния автомобил са еднакво виновни за инцидента, заради тяхната „груба небрежност“. В заключенията пише още, че загиналите е можело да оцелеят, ако са сложили предпазните си колани.

КАК РЕАГИРА КРАЛСКОТО ДЕМЕЙСТВО

В дните след катастрофата Кралицата е обвинявана от мнозина, че не може да откликне на тъгата на нацията. Публичният гняв избухва след като Елизабет Втора решава да подходи делово към случилото се – принц Уилям и принц Хари са заведени на църква няколко часа след като баща им принц Чарлз им съобщава за смъртта на майка им.

Даяна

Кралицата пък остава в Шотландия твърде дълго след инциента и не се връща достатъчно бързо в Лондон, където е основната точка на скръбта за смъртта на принцеса Даяна.

РЕАКЦИЯТА НА НАЦИЯТА

Националният траур, последвал смъртта на Даяна е безпрецедентен. Трагедията разтърсва по-силно британците от което и да било друго събитие, свързано с кралското семейство.

Новоизбраният тогава за премиер Тони Блеър се обръща към сънародниците си с думите:

„Тя беше принцесата на народа и такава ще остане в съцата и спомените ни завинаги.“

Даяна

В дните, седмиците и месеците след смъртта на принцесата стотици хиляди се стичат в Лондон, за да сложат имената си в траурната книга и да положат цветя пред Двореца Кенсингтън.

Д-р Теодор Морел – дилърът на Хитлер

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Източник: Telegraph.co.uk

Подобни статии

Back to top button