BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Продължаването на помощ към Украйна не е ясно след като в САЩ за първи път премахнаха лидер от Конгреса

Кевин Маккарти, председателят на Камарата на представителите на Конгреса в САЩ бе премахнат от своя пост. Това се случва за първи път в историята на държавата, след като републиканецът Мат Гетц инициира процедурата срещу своят съпартиец. Причината бе недоволството от прекаранато временно споразумение за финансиране на федералното правителство, което Маккарти прокара заедно с гласовете на демократите, както и редица други негови решения през годините.

Мат Гетц редовно критикува Маккарти, че не се бори за консервативните републиканци и често работи с противника.

Докато тече процедурата по избиране на нов председател, Конгресът не може да взима никакви нови решения, което значи, че не може да се одобрява помощ за Украйна. В сегашното споразумение, което трябваше да бъде само за 45 дена, за първи път от началото на войната не е предвидена финансова помощ за Киев, което президентът Байдън увери е само временно. Докато все още се изпраща помощ от предишните споразумения, в Украйна настана паника от развитието, тъй-като не става ясно дали и каква още помощ ще се изпраща от САЩ.

„Настана паника. За нас това е катастрофа“, каза Ивана Климпуш-Тсинцадзе, депутат от Украйна.

„Няма никакви добри новини, но, обективно погледнато, ние сме просто заложници на тяхната вътрешна политика“, коментира украинските депутат Ярослав Железняк пред Политико.

Украинското правителство побърза да успокои хората, че все още продължава работата в Конгреса, макар да не могат да се гласуват нови закони и, че вече имат установени връзки с лицата, които може да станат новите председатели на Камарата на представителите. Посланикът на Украйна към САЩ също добави, че все още има около 1,6 милиарда долара помощ за военните нужди на държавата и 1,23 милиарда долара в директна финансова помощ за покриване на бюджета.

Очаква се гласуването за нов председател да се случи в близките седмици, но успехът му зависи от кандидатите, които са готови за поста в особено тежката ситуация в Конгреса.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Руската активистка против войната в Украйна Марина Овсянникова осъдена на 8 години в колония

Подобни статии

Back to top button