БългарияНа ФокусПоследни новини

Фалшификат на премиера Денков се опитва да измами хората във Фейсбук

Фалшиво видео на премиерът Денков, което използва изкуствен интелект да направи имитация на неговия глас, се разпространява във Фейсбук. В него Денков се обръща към нацията с призив да дадат своите лични данни за да участват в инвестиционна схема с гарантирани приходи.

Фалшифивият глас на Денков казва, че застава с репутацията си зад инвестицията.

За да засили усещането за достоверност, фалшивото видео е представено като извадка от новинарска емисия, алармираха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Министър-председателят никога не е призовавал никого да предоставя свои лични данни по никакъв повод. Предупреждаваме гражданите по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления на имейл report@cybercrime.bg или на телефон 0885 525 545.

Злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление. Първоначалните данни са, че измамата е дело на рускоговорящи мошеници. Подобни схеми имаше и с образа на президента.

Дийпфейк (от английски: deepfake – от думите „дълбок“ и „фалшив“) или дълбока фалшификация е технология, която използва изкуствен интелект, за да фалшифицира във видеоклип или аудиозапис изказвания на различни хора. Макар че създаването на фалшиво медийно съдържание не е ново явление, дълбоката фалшификация се използва за манипулиране или генериране на визуално съдържание, нерядко целящо измама, заблуда, или друга користна цел.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Тошко Йорданов: Николай Денков е мъжка секретарка на Делян Пеевски

Подобни статии

Back to top button