Последни новиниСвят

Прокуратурата в Италия с разследване срещу вицепремиер

Италианската прокуратура започна разследване за предполагаемо отвличане и злоупотреба с власт срещу крайнодесния вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини. Поводът – отказът му да допусне кораб със спасени в морето мигранти до пристанищата в Италия, съобщават АФП и БГНЕС.

„Спасителният кораб „Оупън армс“ е на котва само на километър от южни италиански остров Лампедуза със 134 мигранти на борда включително 30 деца”, посочва прокурорът на Сицилия в официалните документи, изпратени до централата на бреговата охрана в Рим.

Полицията е иззела официални разпечатки на разговорите между вътрешното министерство и спасителните служби във врзка със започналото разследване, за да изясни кой точно е издал нареждането за блокиране на достъпа до пристанищата на плавателните съдове с мигранти.

Изземването на документи става само ден, след като бреговата охрана е предприела безпрецедентна стъпка – да напише писмо до Салвини, в което посочва, че „няма никакви пречки корабът с мигранти да влезе в пристанището незабавно“.

Разследването пък започва само дни след като Салвини оттегли подкрепата на партията „Лига“ от коалицията с Движение „Пет звезди“, с което управляват в коалиция. Салвини призова за предсрочни избори на фона на по-голямата подкрепа, която неговата политическа формация получава в сравнение с коалиционния си партньор. 

Причината за оттеглянето на подкрепата бе одобрението от страна на Д5З за спорна жп линия между Италия и Франция. Салвини е твърдо против изграждането й, но проектът бе одобрен от партията на Луиджи Ди Майо. 

Сегашната коалиция в Италия бе съставена след политическа криза в страната и дълги преговори между двете крайни политически сили. Евентуални предсрочни избори според анализаторите биха предизвикали нова криза, която би се отразила зле на страната, която все още не може да се измъкне от лошото си икономическо състояние на фона на задаваща се рецесия в световен мащаб.

Започнаха политически изказвания около трагедията в Сотиря

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button