БългарияНа Фокус

Простреляната в метрото напускала страната, самоубиецът не й е съпруг

Нови подробности около случая с опита за убийство и самоубийство в метрото в София от сряда следобед. Оказва се, че двамата замесени – 55-годишна жена и 62-годишен мъж не са съпрузи. Имали са свои семейства с деца. Предполага се, че са имали любовни отношения, но това тепърва ще се проверява от разследващите.

 

Жената е трябвало да пътува за Брюксел. Носела е малък куфар в себе си. Мъжът е бивш военен, а след като се е пенсионирал е работил в различни охранителни фирми. Оръжието, с което се е самоубил, е законно и е лично притежание. Няма данни жената да е подавала жалби срещу него, съобщи Нова телевизия.

 

Жената е в много тежко състояние в реанимацията на болница „Света Анна“. Извършени са й две операции, при които са извадени два куршума. Третият е открит на местопрестъплението.

 

„Жената е в реанимацията, в нестабилно състояние е. Прави се всичко възможно. Тук имаме много опитен екип от реаниматори, които ще направят всичко възможно да спасят живота й. Вчера, непосредствено след пристигането й, са събрани два екипа хирурзи. Непосредствено след приключването на многочасова операция на коремната област, неврохирурзи започнаха обработка на раната на главата. Там проектилът е минал през главата и е извън тялото на пациентката”, обясни говорителят на УМБАЛ „Св. Анна” Антон Луков.

 

Смята се, че мъжът е изчакал последният вагон да се изпразни, за да опита да извърши убийството. Няма преки очевидци на случилото се. Ще се разглеждат камерите, за да се изясни дали двамата са се качили от една спирка.

 

По информация на „24 часа“ мъжът се е самоубил с 3 патрона.

 

От днес започват разпити на близките на мъжа и жената. Полицията подозира, че опитът за убийство е добре планиран.

 

ЕКСПЕРТИ: БИТОВ ИНЦИДЕНТ С МНОГО ВЪПРОСИТЕЛНИ

 

„Това е един обикновен битов случай. Той обаче предизвика много въпросителни. Първо, можеше ли да се проведат профилактични действия, за да не се случи подобно престъпление? – не е възможно. Тук, проблемът е каква е психологическата насоченост на дееца. По принцип е много трудно да се предвиди какво мисли даден индивид в конкретен момент и на какво е способен”. Така криминалистът Ботьо Ботев коментира пред Нова телевизия стрелбата в столичното метро, станала в сряда следобед.

 

По думите му няма данни извършителят да има криминално минало. Той е минал и през психиатрични прегледи, след като е работил в охранителни фирми, поясни Ботев.

 

„В хода на разследването ще стане ясно дали престъплението е било планувано предварително. Според мен става въпрос за инцидентно възникнала агресия. Ако го е планувал, е можел да извърши убийството на много други места. Подобни случаи не са редки. Деецът може би е изчакал хората да слязат, за да останат сами. Представете си какво би станало, ако беше стрелял, докато има други пътуващи във влакчето”, каза още криминалистът.

 

На въпрос има ли опасения за нивото на сигурност на подобни публични места, Ботев заяви следното:

 

„Изключително трудно е навсякъде да има органи на реда, които да пазят на всички подобни места”.

 

„От лични до служебни могат да бъдат причините за една стрелба. Най-вече при такива случаи причината е ревност. Гневът е прераснал в някакъв акт. Мъжете реагират агресивно, чрез действие, а жените – чрез конфликт. Те решават вербално проблемите си.”, заяви пред NOVA психологът Ина Антонова за стрелбата в столичното метро.

 

Тя обясни, че гневът е устойчива емоция и може да е продължил дълго време. Според нея със сигурност има някакви действия, които предхождат случилото се на метростанцията.

 

„Винаги има някакво предупреждение, винаги има нещо, което тлее и нараства. Тук не говорим за импулс, тук говорим за безнадеждност. Трябва да се загуби надеждата, което значи, че човекът е опитал няколко други начина преди да прибегне към този. Не можем да говорим за сериозен психичен проблем, защото имаме самоубийство – това е отнемане на живота поради съвест”, обясни още Антонова.

 

Тя е на мнение, че вероятно стрелецът е отправял заплахи и предупреждения към жената. Според нея обаче жертвата не е подала сигнал, тъй като отношенията им са били тайни. Подобна версия за случилото се е възможна, ако двамата са имали лични отношения.

 

„Мъжът не би трябвало да носи служебното си оръжие. Предполагам, че човекът е замислил това действие, за да го носи в себе си“, коментира пред bTV д-р Калин Гайдаров, криминален психолог и бивш директор на института по психология на МВР.

 

Той каза, че вероятно става въпрос за житейски проблем.

 

„Тук има два възможни варианта. Единият е да има история на конфликт между двамата, независимо от какъв тип. А вторият – някакво съдбовно решение, както те го приемат, за приключване на сметките с живота“, допълни Гайдаров.

 

Според него това, че стрелбата е станала в метрото също говори за сериозните мащаби в индивидуален план.

 

По повод факта, че стрелецът е бил служител в охранителна фирма Гайдаров каза, че на хора в тази система и системата на МВР трябва да се обръща специално внимание от психолози, защото професията е отговорна и рискова.

 

Първи подробности за опита за убийство и самоубийство в столичното метро

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button