Последни новиниСвят

Путин към Макрон: В Русия няма да има „жълти жилетки“

Руският президент Владимир Путин в понеделник обеща да предотврати възникването в Москва на ситуация, подобна на тази с движението на „жълтите жилетки“, която разтърси Париж и други френски градове от края на миналата година.

„Не бихме искали подобно нещо да се случи в руската столица“, каза Путин редом с френския президент Еманюел Макрон, чиято страна остро критикува репресиите срещу седмичните протести в Москва.

„Ще направим всичко, за да сме сигурни, че ситуацията остава в рамките на закона“, добави той.

Путин също така заяви, че в понеделник няма „заплаха“ от замърсяване след експлозия при руски тест на ракета миналата седмица.

„Няма заплаха и нивото на радиацията не се покачва. Ние изпратихме експерти там и те контролират ситуацията. Предприемат се превантивни мерки, за да не се случи нищо неочаквано“, каза той на пресконференция с Макрон.

Припомняме, че от седмици стотици граждани протестират в Москва с искане за честни избори за кметове през есента. Недоволството им е провокирано от решението на властите в руската столица да откажат регистрация на опозиционни кандидати за вота под претекст, че те не са събрали достатъчно подписи в своя подкрепа. Всяка демонстрация в Москва завършва с десетки арести. 

МИРЪТ В УКРАЙНА

Една от основните теми, които обсъждат Путин и Макрон по време на ключовата си среща в резиденцията на френския президент е и постигането на мир в Украйна.

Макрон  каза, че се стреми към четиристранна среща на върха за Украйна през следващите седмици. Според френския президент налице била „реална възможност“ за мир в Украйна.

Путин изразил „предпазлив оптимизъм“ по отношение на събитията около Украйна след като вече имаше контакти с новия украински държавен глава Владимир Зеленски.

Френският президент Еманюел Макрон изрази „дълбока тревога“ от бомбардировките над сирийския град Идлиб, като каза на руския президент Владимир Путин, че е „спешно“ влизането в сила на примирие.

„Трябва да изразя дълбоката си тревога от ситуацията в Идлиб. Населението в Идлиб живее под бомби, деца биват убивани. Жизненоважно е примирието, договорено в Сочи, да бъде приложено на практика“, каза Макрон на Путин.

Визитата на Владимир Путин във Франция започна с кацане в марсилия, откъдето с хеликоптер се отправи за лятната резиденция на френския президент в Брегансон. Мястото е било любимо за френските крале, а през 1968 г. по искане на генерал Шарл дьо Гол става официална лятна резиденция на президентите на Франция.

На Макрон Брегансон му хареса, а съпругата му Брижит се захвана да реконструира резиденцията. След щкато нареди да бъде построен басейн, това предизвика доста критики от страна на опозицията. 

РАЗБИТА МЕЧТА: Как експлоатират работници в Германия

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button