BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, като твърди, че Пекин напълно разбира какво представлява кризата.

Путин, говорейки пред китайската информационна агенция Синхуа преди посещението си в Пекин тази седмица, заяви, че Русия остава отворена за диалог и разговори за разрешаване на повече от двегодишния конфликт.

Търговските и икономическите отношения между Русия и Китай се развиват с бързи темпове, заяви Владимир Путин в интервюто. Той отбеляза, че сътрудничеството между двете страни успява да демонстрира „стабилен имунитет“ срещу външни предизвикателства и кризисни явления. Като пример Путин посочва, че руско-китайският търговски оборот се е удвоил през последните пет години.

Така, според руският президент през 2019 г. търговският оборот между Русия и Китай е бил 111 млрд. долара, а през 2023 г. е достигнал 227,8 млрд. долара. Отделно той отбеляза, че над 90% от разплащанията между руски и китайски компании се осъществяват в национални валути. „Китай е наш основен бизнес партньор вече 13 години, а през 2023 г. Русия се издигна до четвърто място в рейтинга на търговските контрагенти на Китай“, добави той.

Руският президент изтъкна, че положителна динамика се наблюдава и при доставките на руски селскостопански продукти на китайския пазар. Освен това се реализират инициативи в инвестиционната и производствената сфера, стабилно функционират транспортните и логистичните коридори между двете страни. „Подобни резултати на фона на глобалните сътресения и икономическите трусове на Запад още веднъж потвърждават, че избраният от нас суверенен курс, следващ националните интереси, е стратегически правилен. Нашите страни отдавна са направили съзнателен избор в полза на равноправни и взаимноизгодни икономически връзки“, подчерта Путин.

Говорейки за по-нататъшните планове за развитие на сътрудничеството между Русия и Китай, Владимир Путин отбеляза необходимостта от установяване на по-тясно сътрудничество в областта на промишлеността и високите технологии, космоса, използването на атомната енергия и изкуствения интелект. „Разбира се, ние ще продължим да работим за осигуряването на благоприятни правни и организационни условия за това, за развитието на транспортната и финансовата инфраструктура. Убеден съм в големите перспективи на руско-китайските икономически връзки“, добави президентът на Русия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски призова запада да ускори оръжейните доставки за Украйна

Подобни статии

Back to top button