BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Путин ще отбележи Деня на победата

Владимир Путин ще произнесе реч на ежегодния парад по случай Деня на победата в Москва. Руският президент се надява да разпали патриотичните чувства в момент, когато силите му напредват в Украйна, предаде АФП.

Парадът на 9 май е посветен на победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война и се превърна в един от най-важните официални празници в Русия при управлението на Путин.

Руският президент неведнъж е представял настоящата борба срещу Украйна като екзистенциална битка срещу „нацизма“.

Лидерът на Кремъл обикновено използва речта си на 9 май, за да засипва с похвали своите войници и ветерани от армията, както и да демонстрира руската военна техника пред публиката, която се надява да се наблюдава от целия свят.

Парадът се провежда на Червения площад и включва колони от руско военно оборудване, включително модерни ракети и системи за противовъздушна отбрана, както и хиляди военни, облечени в парадни униформи.

Русия често кани на събитието представители на държави, които смята за „приятелски“, въпреки че посещаемостта намаля още преди да изпрати войски в Украйна в условията на противопоставяне със Запада.

8 световни лидери ще присъстват на парада, съобщиха руските държавни медии.

Това са ръководителите на пет бивши съветски държави – Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан – както и лидерите на Куба, Лаос и Гвинея Бисау.

Арменският премиер Никол Пашинян даде знак, че няма да присъства на срещата в разгара на раздора между Москва и Ереван, въпреки че на 8 май беше в руската столица за регионална среща на върха.

Кремъл насрочи среща на върха на лидерите на Евразийския икономически съюз (регионален блок на някои бивши съветски държави) за деня преди парада.

Путин ще направи тазгодишното си обръщение, обнадежден от напредъка на войските си в Украйна и от новия си шестгодишен мандат след спечелването на изборите през март.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

ВМРО-ДПМНЕ размаза Пендаровски на изборите в Северна Македония, имат първата жена президент

Подобни статии

Back to top button