На ФокусПоследни новиниСвят

Путин: Южна Корея ще направи голяма грешка ако достави оръжия за Украйна

Руският президент Владимир Путин предупреди Южна Корея, че ще направи “голяма грешка”, ако реши да достави оръжие на Украйна, и добави, че Москва ще отговори на подобно действие по начин, болезнен за Сеул, съобщи Ройтерс.

Путин заяви това в отговор на разпространена преди това от южнокорейската агенция Йонхап новина, че след срещата ден по-рано между руския президент и севернокорейския ръководител Ким Чен Ун в сряда Сеул ще обмисли възможността да снабди Киев с оръжие.

Путин успокои, че Южна Корея няма от какво да се притеснява, що се отнася до пакта между Москва и Пхенян. “Южна Корея няма от какво да се бои, тъй като клаузата за военна помощ в договора, който сключихме, се задейства само в случай на агресия срещу една от страните по него. Доколкото ми е известно, Южна Корея не планира агресия срещу Северна Корея”, посочи руският президент.

“Колкото до доставката на смъртоносно оръжие в зоната на бойните действия в Украйна, това ще бъде много голяма грешка”, каза още Путин. “Надявам се това да не се случва. Но ако все пак се случи, ние ще вземем съответните решения, които най-вероятно няма да се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея”, допълни стопанинът на Кремъл.

Той освен това допусна Русия да достави на Северна Корея високоточни оръжия по силата на сключения между тях пакт за взаимна отбрана.

По време на визитата си в Пхенян Путин подписа с Ким споразумение за стратегическо партньорство, включващо и оказването на взаимна отбранителна помощ в случай на нападение срещу една от страните по договора.

Южна Корея и САЩ осъдиха това споразумение като сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност. В телефонен разговор външните министри на двете държави – Чо Те Джун и Антъни Блинкен, обсъдиха начини за реакция на руско-севернокорейския пакт. Чо подчерта, че всяко сътрудничество за укрепване на военните възможности на Северна Корея е явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Орбан: НАТО готви мисия в Украйна, Унгария няма да участва в нея

Подобни статии

Back to top button