БългарияНа ФокусПоследни новини

Радев: Северна Македония трябва да спре езика на омразата и да изпълни всички изисквания за членство в ЕС

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне – прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония – Гордана Силяновска – Давкова.

„Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа като изпълни всички изсквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз“, коментира Радев, предаде БНТ.

Румен Радев е начело на българска делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий – 24 май. По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. По същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска – Давкова.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но тя не се е осъществила, тъй като графикът му е твърде натоварен. Радев определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в  София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на Св. Св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

„Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща – папата наистина е запознат с нашите проблеми и – буквално – пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза „Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява“. Също призова за повече внимание към възрастните хора“, заяви Румен Радев.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Полиция охраняваше наводнените подлези в София

Подобни статии

Back to top button