БългарияНа ФокусПоследни новини

Радев: Светлината неизбежно побеждава мрака

Организацията на евреите в България „Шалом“ отбеляза осмия и заключителен ден на празника Ханука в Централната софийска синагога.

Президентът Румен Радев беше поканен да запали първата свещ на Ханукията и благодари за възможността за пореден път да сподели с представителите на европейската общност празника на светлината. Той заяви, че макар тъмнината да съпътства човечеството от зората на неговата история, с нашите усилия ние можем да дадем път ни светлината, както и повече справедливост и истинска съпричастност на хората.

Държавният глава отбеляза, че много евреи по света ще прекарат празника в несигурност, като подчерта безпрецедентните терористични атаки, които отнеха живота на много хора в Израел, а много други бяха отвлечени.

Президентът каза, че се надява всички тези хора, които са отвлечени и с неизвестна съдба, да се завърнат при своите семейства. Нашата надежда е час по-скоро да се постигне мир, да няма повече невинни мирни жертви и от двете страни, заяви той.

Радев е категоричен, че борбата срещу злото и победата над него започва от малките неща, с грижата за близките, за съседите и за приятелите. Той отбеляза и подвигът на българския народ преди 80 г. за спасяването на българските евреи и добави, че светлината неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с доблест и кураж, които да не се страхуват да се борят за нея.

Кметът на Столична община Васил Терзиев каза от своя страна, че в тъмнината на живота винаги можем да открием светлината на надеждата.

„Няма думи, които да лекуват тъгата от изгубени близки“, добави той.

„Може да ви отнеха много неща, но имате нас, нашата подкрепа и съчувствие“, категоричен е Терзиев и пожела светла Ханука.

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази надежда следващата година всички ние да видим повече светлина, по-малко мрак, повече озарение, повече справедливост и в нашата страна, и в целия свят.

Председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков подчерта, че антагонизмът на светлината е мрак, а ние сме избрали да празнуваме светлината.

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар отбеляза, че празникът Ханука не е само празник на светлината. „Празникът Ханука е празник на вярата, на доброто, празник на надеждата“, добави той и допълни, че този празник е празник във вярата, че ние, независимо от обстоятелствата, имаме сили да победим злото.

Оскар заяви, че преди 80 г. българският народ се опълчи на една човеконенавистна идеология. „Никой те е предполагал, че един малък народ като българския ще успее да победи една идеология, но това се случва. И днес ние видяхме, че българският народ в лицето на президента, на председателя на НС, на българското правителство, на всички институции непреклонни в подкрепата за Държавата Израел в този труден за всички момент“, каза той.

Вярвам, каза още Оскар, че светлината ще озари нашите домове, ще донесе така желания истински мир между евреи и араби, между израелци и палестинци. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button