На ФокусПоследни новиниСвят

Унгария блокира 50 млрд. евро за Украйна

Унгария блокира помощ от 50 милиарда евро за Украйна, съобщава БНТ. Това стана часове, след като лидерите от ЕС дадоха зелена светлина за начало на преговорите за членство с Украйна и Молдова и предоставянето на статут на кандидат за член на Грузия.

Отпускането на помощ за Киев ще бъде обсъдено на следващата среща на върха през януари. Унгарският премиер Виктор Орбан, който е против започването на преговори за членство с Украйна, напусна залата преди гласуването и не наложи вето на решението. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи решението за започване на преговори като историческо. Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на европейските лидери. Според него започването на преговори за членство със страната е “победа за Украйна и победа за Европа, победа, която мотивира, вдъхновява и дава сили”.

В заключенията си от срещата лидерите приветстваха и постигнатото съгласие за 12-и пакет от санкции срещу Русия. Очаква се новият пакет да бъде окончателно одобрен в следващите дни. Българският премиер Николай Денков също участва в срещата на върха в Брюксел, която продължава и днес.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

 

 

 

Подобни статии

Back to top button