You are currently viewing Разкриха мащабна група за трафик на мигранти у нас, ръководил я афганистанец
снимка: "Гранична полиция"

Разкриха мащабна група за трафик на мигранти у нас, ръководил я афганистанец

Седем души са задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти, съобщиха от МВР. За четирима от тях мярката е удължена в задържане за 72 часа, предстои да бъде искано постоянно задържане под стража.

 

Срещу тях е повдигнато и обвинение за участие в организирана престъпна група. Двама от тях са българи, другите двама – афганистанци, като единият от тях е организатор на престъпната група.

 

Констатирани са и стотици помагачи на групата, които са разпределяли, настанявали, укривали мигрантите.

 

За превеждане на мигрант от Афганистан до някоя западна страна е било заплащано между 8 и 10 хил. евро. От Турция до Сърбия тарифата била 2800. евро.

 

„Заплащането също се осъществява през тези четирима членове на организирана престъпна група, като обикновено мигрантите депозират сумата, която е необходима за превеждането им от една дестинация до друга дестинация при т. нар. хавалдари. Това са обикновено собственици на магазини или на обменни бюра, които са базирани в Турция и при представяне на доказателство, че групата е достигнала желаната дестинация по маршрута, тогава се освобождава самото заплащане и се разпределя по веригата“, заяви Цветан Цветанов от ДАНС.

 

Акцията се е провеждала в рамките на година. Започнала е с информация, пристигнала в ДАНС, за група, която е превеждала лица през българо-турската граница. Основно превежданите лица са били афганистански граждани.

 

„След повече от година съвместна работа между ДАНС, ГДБОП и „Гранична полиция” успяхме да разбием група за нелегален трафик на мигранти. Много добре структурирана група, с ясна йерархия, действали на територията на София, Хасково и Русе”, обясни шефът на ГДБОП Калин Стоянов, който изрази надежда службите за сигурност да продължат да действат в толкова добър синхрон.

 

Обикновено едно от разпределителни депа на територията на страната било в района на Вакарел, впоследствие групата прекарвало нелегалните мигранти към София.

 

В столицата те нощували в места за настаняване или в гористи местности. Други хора от престъпната група след това ги транспортирали към българо-сръбската граница. Групата е имала може би стотици помагачи – хора, които са транспортирали и укривали мигрантите.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК