БългарияНа ФокусПоследни новини

Ремонтът на пл. „Св. Неделя“ в София се отлага и през 2024 г.

Едно от най-емблематичните места в София – пространството около църквата „Света Неделя“, вероятно ще остане в сегашния си неугледен вид и през цялата 2024 г. Въпреки че за този ремонт се говори от години и той се очаква, в проекта за бюджет на столицата за тази година засега пари за него не са предвидени, пише в. „Сега“. Причината е, че Столична община все още води съдебни дела, свързани с намеренията й да обнови площада и зоната пред близкия хотел и да ги превърне в пешеходна зона, поясниха от „Московска“ 33.

Североизточната част на пл. „Света Неделя“ е разкопана от близо десет години, след като в нея се проведоха археологически разкопки. Впоследствие тя бе обезопасена с огради и зачака цялостно решение за пространството, като през това време се превърна в същинска язва в сърцето на София. Доскоро с ламаринени пана бе опасан и участъкът между хотела и храма. През 2019 г. Столична община проведе конкурс за възстановяване на площада, който бе спечелен от студиото на световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас. Проектът предвижда значителни подобрения в градската среда като разкриване на археологията около църквата, стъклени пешеходни пасажи над разкопките, нови пешеходни зони по бул. „Ал. Стамболийски“ до ул. „Лавеле“, по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до „Тодор Александров“ и по ул. „Съборна“, увеличаване на озеленяването и изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. „Позитано“ и др.

При обявяването на резултатите бившият кмет на София Йорданка Фандъкова обеща обновяването да се случи до края на 2021 г. Впоследствие проектът бе преработван, за да се премахне планирани нови осветителни тела по площада, които предизвикаха много спорове, и да осигури достъп за автомобили до Софийската митрополия, какъвто първоначално не бе предвиден. Междувременно управляващите по това време от ГЕРБ нееднократно парираха искания на общински съветници да се забрани паркирането на автомобили на „Света Неделя“ още преди реализацията на идеите на студио „Фуксас“.

През 2022 г. главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че издаденото от него разрешение за строеж е обжалвано от живеещи в района и от притежатели на търговски обекти. От думите му стана ясно, че сред жалбоподателите са и хора, заради които Столичният общински съвет прегласува собственото си решение да направи пешеходна зона част от съседната улица „Съборна“. Както „Сега“ писа, по предложение на лидера на „Спаси София“ Борис Бонев през 2020 г. почти всички групи в СОС се съгласиха 300 метра от „Съборна“ да затвори за автомобили и по тротоарите ѝ да се сложат пейки и цветя с цел софиянци да припознаят мястото като зона за разходки. Намеренията бяха малката улица да свърже пешеходно бул. „Витоша“ с Градската градина. Последваха обаче протести на притежатели на бутици по „Съборна“, които заявиха, че клиентите им ще останат без места за паркиране. В отговор общинският съветник Карлос Контрера от ВМРО внесе нов доклад, с който те бяха увеличени.

Част от споменатите бизнесмени засега стопират плановете на Столична община да реконструира пл. „Света Неделя“ и да го направи част от разширена пешеходна зона, в която паркирането максимално да се ограничи. Въпреки това след идването на новия кмет Васил Терзиев на автомобилите все пак бе забранено да стигат до самия вход на хотела и да паркират пред него. През септември м.г., все още като кандидат- кмет, Терзиев заяви, че мечтата му е София да има най-дългата пешеходна зона в Европа, който да започва от Централна гара, да минава по бул. „Мария Луиза“, през бул. „Витошка“ и да стига до НДК.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Пеевски: Радев си анонсира проектчето „3 март“, да подаде оставка веднага

Подобни статии

Back to top button