ЛюбопитноПоследни новини

Решен е многогодишен спор: Как е правилно да се поставя тоалетната хартия

Напред или назад – това е въпросът.

Един спор мъчи хората от дълги години – как е правилно да се поставя тоалетната хартия: с листа напред, към помещението, или назад, към стената. Този фундаментален проблем не е шега, а е съвсем истински. Той е причина за разправии в семейството, в хотели и общежития.

Психолози дори делят хората на два типа според предпочитанията им. Ако слагате хартията напред, сте щедър човек и имате открит характер, не обръщате внимание на дребните неща и не помните дълго обидите. Ако я слагате откъм стената, сте пестеливи, затворени, мнителни, злопаметни, криете истинските си чувства и мисли…

Според патента на изобретателя на ролката – с листа напред

Така домашните любимци я размотават по-лесно, казват опонентите

Някаква дама се оплаква в социалните мрежи, че си пуснала снимка в сайт за запознанства от тоалетната (интересно защо точно от това място!) и 20 мъже й писали, но не обяснения в любов, а за това, че си е сложила ролката неправилно. Има и мащабно проучване, което показва, че 52% от участниците предпочитат хартията да виси напред, 8% нямат мнение, а останалите 40% – покрай стената.

Неотдавна въпросът беше решен с помощта на патент, регистриран в далечната 1891 г., който интересуващи се от темата са издирили и пуснали в интернет. Той принадлежи на някой си Сет Уилър, бизнесмен от Ню Йорк. Човекът не е изобретил тоалетната хартия, но се е сетил да я навие на руло и да направи перфорация, която да позволява лесното откъсване на листчетата.

През вековете вместо тоалетна хартия древните гърци са ползвали камъчета и парчета глина, римляните – пръчка с привързана в единия й край гъба. За първи път хартията се използва с хигиенна цел през 1391 г., за да задоволява нуждите на китайските императори. Всъщност, самата хартия е китайско изобретение. 

Преди рулото Сет Уилър патентова през 1871 г. тоалетната хартия в съвременния й вид. Тогава тя все още е на листове и се продава в кутии. Своя патент на рулото предприемачът регистрира през 1883 г., а на перфорацията – през 1891 г. И двата документа съдържат скици, на които ясно се вижда, че хартията виси пред рулото. В рисунките към втория патент присъства и държач за прикрепване към стената. За него изобретателят казва, че може да се изработи от всякакъв материал.

Патентът от 15 септември 1891 г. е категоричен.

В коментарите в интернет сравняват въпроса с този дали вареното яйце е правилно да се чупи откъм тъпия или откъм острия връх, а любителка на домашните животни е забелязала, че хайванчетата размотават хартията по-лесно, ако виси напред. Все едно, на спора вече е сложена точка.
източник Труд

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Мечка препуска в столичния квартал Владая (ВИДЕО)

Подобни статии

Back to top button