BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Русия обвинява САЩ за опитът за убийство на Путин, САЩ отрича „абсурдното обвинение“

САЩ отрича „абсурдните“ обвинения от страна на Русия, че Вашингтон е организирал нападанията с дронове в Москва. Според американците, те нямат никакво участие в атаките и това са лъжи.

Димитри Песков, говорителят на Кремъл, обвини САЩ, че те са заповядали предприемането на опит за убийство на президента на Русия Владимир Путин. 

„Напълно наясно сме, че такива решения за подобни действия, за подобни терористични атаки, не се взимат в Киев, а във Вашингтон. И Киев прави това, което им се заповядва. Много е важно за САЩ да знаят, че ние знаем това и да разберат колко опасно е директното вмешателство в този конфликт“, каза песков

Джон Кърби, говорителят на Националният съвет по сигурност на САЩ отговори:

„Едно нещо, което мога да ви кажа съ ссигурност е, че САЩ не е участвал в този инцидент и, че думите на на Песков са лъжи – само лъжи“

Той добави, че САЩ все още събират доказателства и данни за нападението.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също отрече участие на държавата му в нападението, заявявайки, че всички оръжия и украински военни ресурси са впрегнати в освобождаването на територията на собствената им държава и нямат интерес да нападат друга държава.

Секретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви по-рано, че САЩ по никакъв начин не е окуражавал Украйна да поразява цели извън границите си. 

Атаката над Кремъл

Кадрите от сряда показват как два дрона приближават Кремъл и един от тях удря покрива на Кремълския сенат, една от сградите в личната резиденция на президента. Според Русия дроновете са свалени от руските спецслужби, а самият Путин не е бил в сградата в момента на атаката.

Редица висши фигури в правителството на Русия призоваха за незабавни ответни мерки след атаката, като бившият президент Медведев добави, че единственото решение е да бъде „елиминиран“ Зеленски.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

НАТО: Русия може да саботира подводните кабели и да прекъсне интернет връзката на запада

Подобни статии

Back to top button