БългарияНа ФокусПоследни новини

Ресиловският манастир посреща богомолците с надпис, благодарящ на Бойко Борисов

Ресиловският манастир „Покров на Пресвета Богородица“ посреща богомолците с надпис в притвора на черквата, на който е изписано: „С благословията на светейшия Патриарх Неофит, игумения Мелания и със съдействието на г-н Бойко Борисов“. Фотоси на надписа в социалните мрежи разпалиха дебати около това дали е редно в притвора на храма да има надпис, в който да се отправят благодарности към бившия български премиер Борисов за подкрепата към храма и доколко е канонично това. През 2019 година, когато Борисов беше премиер, множество църкви в страната бяха обновени със средства от Програмата за развитие на селските райони.       

„Щом сме поставили надписа, значи, че сме счели, че това е необходимо“, казаха днес за БТА от храма.

„Надписът си стои в притвора, където се поставят такива надписи. Общественото мнение е колебливо, различно и често пъти – крайно. Ние не желаем и не можем да го променим“, коментираха още от светата обител.

„Благодарни сме на Бойко Борисов, защото през годините, когато управляваше държавата, бяха отпуснати общо 150 млн. лв. за ремонти на половината храмове в България, които сега щяха да са разрушени. Много правителства управляваха, но само той помогна на Българската православна църква“, каза и сестра Мария от обителта. Тя се занимава със строителството и реконструкцията на храма и разказа, че в продължение на 20 години преди 2019 година, сестрите от обителта са търсели помощ, за да укрепят едната стена на комплекса, която е пропадала.

Ресиловският манастир „Покров Богородичен“ се намира в северозападното подножие на Рила планина, на около 1,5 км югоизточно от село Ресилово, община Сапарева баня.

Мaнастирът e основан през ХХ в., 1932 г. Разширен и обновен е през 1995 г., когато са построени и жилищни сгради. Представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Манастирът е постоянно действаща женска обител, а храмовият празник се отбелязва на 1 октомври.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

 

Подобни статии

Back to top button