БългарияНа ФокусПоследни новини

Традиционното мъжко хоро нагази във водите на Тунджа в Калофер

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За ежегодния ритуал, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България.

Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента „Залюбиела е Василка“.

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите.

И тази година лед и сняг няма, но водите на реката са достатъчно студени, за да пречистят и калят смелчаците.

Тук „спасяване“ на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова пък калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. 6-годишният Мартин хвана кръста тази година.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започва от предния ден с червено вино и домашни мезета. Стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. Всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи.

Според легендата Калофер е основан през 1533 г. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, „владеели“ тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер“ – Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

Също днес в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 176-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. Ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Шкварек: Европа трябва да върне бежанците там, откъдето са дошли

Подобни статии

Back to top button