МненияНа ФокусПоследни новини

Родственик на Талев обеща последствия за съборената къща

„През изминалата нощ родната къща на писателя Димитър Талев е съборена с чук от македонисти. Според полицията била паднала от дъжда… Информацията ми е, че посегателството е извършено с чук от пиян македонист. Виновните не са те. Беше ясно, че ще има опити за посегателства. Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков! Благодаря им, че се грижат за културното ни наследство. Последствия ще има“.

Това заяви Димитър Панчев, родственик и наследник на писателя Димитър Талев.

Младият Димитър, който носи същото име като това на автора на „Железния светилник“, неведнъж е излизал на протести пред министерство на културата. Причината – по думите му къщата не бива да се изкупува от Манол Пейков и дарители. Той се опасява, че веднъж присвоена от него тя няма да се превърне в музей или културен дом, а в частна собственост на Пейков.

От фондация „Македония“ на свой ред настояват за бързо разследване и съд за виновниците.

„Дано този акт на безсилие е знак, че най-накрая има някакво реално раздвижване по сделката. Надявам се скоро къщата да бъде в български ръце, за да я стопанисваме и възстановим възможно най-скоро. А вандалите да бъдат хванати час по-скоро“, заяви за „Труд news“ Виктор Стоянов, председател на фондацията.

Подобни статии

Back to top button