На ФокусПоследни новиниСвят

Всяка трета нова кола в света е китайска

До неотдавна основните производители на автомобили в световен мащаб бяха САЩ и Европа. Това обаче вече не е така, показва статистиката на Международната организация на автомобилните производители OICA. Повече от 30% от произведените коли през 2022 г. идва от Китай, а Европа продължава да отстъпва позициите си.

Настъплението на китайските марки по световните пазари е неизбежно.

През изминалата година в целия свят са произведени 61,6 милиона леки коли. От тях 23,8 милиона са китайски. Лидерското място на Китай като най-голям производител е повече от убедително. От китайските заводи излизат близо четворно повече автомобили отколкото от Япония, която е на второ място сред най-големите производители с 6,5 млн. превозни средства. На трета позиция е Индия с 4,4 млн. произведени коли. За сравнение – преди 20 години Китай изобщо не се класира сред десетте най-големи производители, сред които попадат Франция, Великобритания и Италия. Сега тези държави са извън Топ 10.

Заводите в Германия произвеждат най-много нови коли в Европа.

Ето как първите три позиции на най-големите автомобилни производители в света за 2022 г. се заемат от азиатски държави. Чак на четвърто място се нарежда страна от Европа. Това е Германия с 3,5 млн. произведени коли. В Топ 10 има още две европейски държави – Испания е на 7-мо място с 1,8 млн. автомобила, а Чехия е на 9-о с 1,2 млн. автомобила. Между тях се нарежда САЩ с 1,7 млн. автомобила, макар че в страната се продават двойно повече нови леки коли годишно.

В челната десетка на най-големите автомобилни производители попадат още Южна Корея (5-о място с 3,4 млн. коли), Бразилия (6-о място с 1,9 млн. коли) и Индонезия (10-о място с 1,1 млн. коли).

https://bulletin.bg/unikalno-kasmetche-shte-napravi-uikenda-vi-usmihnat/

Подобни статии

Back to top button