На ФокусПоследни новиниСвят

Русия награждава пилотите, свалили американския дрон над Черно море

Русия ще награди пилотите на руските изтребители СУ-27, които свалиха американският безпилотен дрон „Reaper“ над Черно море. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, който смята, че са предотвратили навлизането на САЩ в „района на действие на руската военна операция в Украйна“. 

„Министърът на отбраната на Руската федерация, армейски генерал Сергей Шойгу представи за удостояване с държавни награди летците на самолетите Су-27, предотвратили нарушаването от страна на американския безпилотен летателен апарат MQ-9 на границите на района с временен режим на използване на въздушното пространство, установен с цел провеждането на специалната военна операция“, се казва в изявление руското министерство на отбраната.

Границите на района са били доведени до знанието на всички ползватели на международното въздушно пространство и оповестени в съответствие с международните норми, се подчертава в изявлението.

Безпилотният апарат MQ-9 Reaper на военно-въздушните сили на САЩ падна в международни води в Черно море на 14 март. Според Русия, дронът е летял по посока на руската граница с изключени транспондери и е навлязъл в района на „временен режим на използване на въздушното пространство“, въведен във връзка с провеждането на така наречената специална военна операция. След това апаратът е загубил управление „в резултат на рязка маневра“ и се разбил, а съпровождащите го руски изтребители не са използвали намиращото се на борда им въоръжение и не са влизали в контакт с дрона.

Според американската страна два руски Су-27 са прехванали изпълняващия разузнавателна мисия апарат ЕмКю-9 и няколко пъти са го залели с гориво. Накрая един от руските изтребители е ударил витлото на американския безпилотен апарат, което е довело до падането му. САЩ показаха и видео кадри в доказателство на твърдението си.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Словакия също изпраща изтребители на Украйна

Подобни статии

Back to top button