На ФокусПоследни новиниСвят

Русия отвърна на удара – Путин отне дялове от OMV и Dea за арктически проекти за добив на газ

Президентът на Русия Владимир Путин обяви своите мерки в това, което той нарича „икономическа война“ със запада. Той разпроеди да бъдат иззети чуждестранните активи на австрийската OMV и немската „Wintershall Dea“ в проекти за добив на газ в арктическите региони на страната. 

Дяловете на фирмите в находището „Южно – русское“ и сибирското находище „Ачимов“ ще трябва да бъдат върнати на новосъздадени руски фирми. 

Това представлява най-голямото изземване на чуждестранни активи в Русия и е пряко свързано с войната в Украйна от февруари 2022 година. В резултат на войната, активи за стотици милиарди на Русия бяха замразени от запада и Путин заяви, че това е икономическа война. Германия дори пое миналата година контрола върху голямата петролна рафинерия в германския град Швед, която е руска собственост и доставя 90 на сто от горивото за Берлин. 

Указът на Путин официализира загубата на контрола върху активите на БАСФ (BASF) и „Винтерсхал Деа“, която е факт от януари 2023 година

Всички дейности с руско участие, включително дела на „Винтерсхал Деа“ в газопровода „Северен поток“, както и съвместните предприятия с производителя на газ „Газпром“ трябва да бъдат законово разделени до средата на 2024 година. 

Акциите на О Ем Ви ще бъдат продадени впоследствие на руската компания СОГАЗ, която застрахован „Газпром“

Постъпленията от продажбите ще бъдат поставени в специални сметки, собственост на бившите чуждестранни собственици.

Всички корпоративни споразумения, които са били в сила преди това, вече няма да са валидни, според указите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски: Нужни са добри аргументи за да се мобилизират още 500 000 души

Подобни статии

Back to top button