На ФокусПоследни новиниСвят

Русия предаде на Беларус комплекса „Искандер“ – възможен носител на ядрено оръжие

Русия вече предаде на Беларус комплекса „Искандер“, който може да бъде носител на ядрено оръжие, а на 1 юли завършва изграждането на склад за тактическо ядрено оръжие на територията на републиката. Това заяви руският президент Владимир Путин в ефира на телевизионния канал „Русия-24“.

„Ние вече предадохме на Беларус нашия добре познат, много ефективен комплекс „Искандер“, той може да бъде и носител. На 3 април ще започнем да обучаваме екипажа, а на 1 юли ще завършим изграждането на специално хранилище за тактическо ядрено оръжие в Беларус“, каза президентът.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна повдига въпроса за възможността за разполагане на руски тактически ядрени оръжия на територията на страната му, заяви Владимир Путин.

Руският лидер заяви още, че на територията на републиката вече са разположени 10 самолета, способни да носят тактически ядрени оръжия.

„Договорихме се, че ще направим същото – без да нарушаваме задълженията си, подчертавам, без да нарушаваме международните си задължения за неразпространение на ядреното оръжие, вече помогнахме на беларуските си колеги и оборудвахме техните самолети, самолетите на беларуските военновъздушни сили. Десет самолета са готови да използват този тип оръжие“, отбеляза Путин.

В същото време Путин уточни, че Русия не прехвърля тактически ядрени оръжия на Беларус. „По принцип ние правим същото, което те (САЩ) правят от десетилетия. Те разполагат с (тактически ядрени оръжия) в определени страни и подготвят носители и обучават собствени екипажи“, каза руският президент.

Путин припомни, че САЩ „отдавна са разположили своите тактически ядрени оръжия на териториите на своите съюзници, на страните от НАТО, в Европа, в шест държави. „Ако не ме лъже паметта, това са Германия, Турция, Нидерландия, Белгия, Италия и Гърция“, каза той. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия е помилвала 5000 бивши престъпници, които са се сражавали в Украйна

Подобни статии

Back to top button