На ФокусПоследни новиниСвят

В Германия улесняват процедурата за смяна на пола

Правителството на Германия се съгласи да улесни административната процедура за смяна на пола. Това е стъпка, за която ЛГБТИ общността настоява, пише германският вестник Sueddeutsche Zeitung.

Съгласно постигнатото споразумение транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора ще трябва да се самоопределят, ако искат да променят първото си име или отбелязването на пола в гражданския регистър.

„Като парламентарна група на управляващата СПД ние изрично приветстваме факта, че законът за самоопределяне най-накрая се придвижва напред“, заяви Ян Плобнер, говорител на Социалдемократическата партия по въпросите, свързани с транссексуалните хора в Бундестага. 

Досега процедурата се уреждаше от закон, приет през 80-те години на миналия век. Според него транс-въпросите се считаха за психично заболяване. Лицата, които искаха да променят пола си, задължително трябваше да представят две психологически оценки, а крайното решение се взимаше от съда. Процедурата отнемаше много време, средства и се считаше за унизителна от засегнатите лица. 

„Тази недостойна процедура скоро ще остане в миналото“, каза Плобнер.

Новото споразумение ще даде възможност за финализиране на законопроекта, „така че да се надяваме, че законодателството ще може да бъде приложено скоро“, заяви Свен Леман, представител на правителството за правата на ЛГБТК общността. 

Ако лицето, което иска да смени пола си, е под 14-годишна възраст, процедурата ще трябва да бъде инициирана от родителите или настойниците му. А ако има навършени 14 години, но родителите се противопоставят на подобна стъпка – решението отново ще бъде взето от съда. 

Предвидено е и време за размисъл. Гражданската промяна ще влезе в сила едва след тримесечен период на размисъл. Нова молба за промяна на пола ще може да се подаде едва след една година.

Правителството на канцлера социалдемократ Олаф Шолц, съюзено със Зелените и либералите, обеща да се бори с дискриминацията срещу ЛГБТК общността. През ноември 2022 г. то прие широкообхватен план за действие, който включва конкретна кодификация на правата на общността в конституцията.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

„София Прайд“ агитира кандидатите за 49-ото НС да подпишат ЛГБТИ декларация

Подобни статии

Back to top button