БългарияПоследни новини

С ЕДИН ПО-МАЛКО: Кристалина Георгиева все по-близо до ръководния пост в МВФ

Испанският министър на икономиката Надя Калвино се оттегли от надпреварата за лидер на МВФ, предаде БГНЕС. Това може да означава, че българската Кристалина Георгиева има повече шансове да събере по-широка подкрепа за заемането на поста.

„Испания винаги ще се стреми да насърчава консенсус между страните от Европейския съюз, за да бъде подкрепена обща кандидатура за ръководство на Международния валутен фонд. За тази цел ние обявяваме, че правителството се ангажира да постигне европейско споразумение и икономическият министър Надя Калвино няма да участва в следващата фаза“, се казва в изявление на правителството. 

В надпреварата за шеф на МВФ още е Кристалина Георгиева, съобщи преди дни френски представител, цитиран от Ройтерс.

65-годишната Георгиева вероятно ще бъде подкрепена от източноевропейските държави, но кандидатурата й ще изисква промяна на правилата. Според тях заемащите този пост трябва да са под 65 години. Кандидатурите трябва да се обявят между 29 юли и 6 септември.  

Останалите кандидати са бившият председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и управителят на финландската централна банка Оли Рен.

Географското разделение на Европейския съюз (ЕС) усложнява процеса по избиране на европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), тъй като блокът иска да постигне съгласие, колкото е възможно по-скоро.

Разделението между северните и южните държави членки и трудностите, пред които може да се изправи блокът, за да изясни въпросът с кандидата, усложняват процеса на подбор.

Гласуването се провежда според европейските правила за квалифицирано мнозинство: изисква се подкрепата на 55 процента от страните членки, тоест 16 страни, представляващи поне 65 процента от населението на ЕС. Могат да бъдат организирани няколко кръга на гласуване, ако това е необходимо.

Има негласно споразумение между Европа и САЩ постът на шеф на МВФ да заема европеец, а този на СБ американец.

НЕОЧАКВАН ОБРАТ: Кристиян Бойков може да стане свидетел на обвинението

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button