You are currently viewing Самоуби се военен, участвал в нахлуването в цех край Чешнегирово

Самоуби се военен, участвал в нахлуването в цех край Чешнегирово

Военен, участвах в нахлуването по погрешка в цех край пловдивското село Чешнегирово, се е самоубил, Информацията потвърдиха от Министерството на отбраната и дадоха подробности за случилото се до момента. 

 

Старши лейтенант Тодор Манчев е открит мъртъв с огнестрелна рана в района на Предна оперативна база „Ново село“ вчера. Тялото на военния полицай е намерено в спално помещение.

 

Пристигналият медицински екип от МБАЛ – Котел, е констатирал смъртта му. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура – Сливен, и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател, като е образувано досъдебно производство, което се извършва под ръководството и надзора на военен прокурор.

 

В медиите се появиха твърдения, че до самоубийството се е стигнало след като военнослужещият е бил набеден за нахлуването в цеха, заради което се разрази скандал и извинение бе получено дори от военните сили на САЩ, участвали в учението. 

 

От министерството нарекоха тези твърдения манипулативни и обясниха, че след служебна проверка на Регионалната служба „Военна полиция“ в Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната.

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов обаче не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

 

Със заповеди на министъра на отбраната от 15 юли т.г. са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

 

Продължава проверката на Служба „Военна полиция“ за установяване и на други военнослужещи и длъжностни лица, имащи отношение към инцидента в Чешнегирово, както и разследването по случая на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив, информират още от военното ведомство.

 

На 11 май в Чешнегирово американски военни, участващи в учение, погрешка навлязоха в цех с работници на частна фирма, граничещ със зоната на учението.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК