You are currently viewing Най-богатият човек в света стигна до Космоса (ВИДЕО)

Най-богатият човек в света стигна до Космоса (ВИДЕО)

Най-богатият човек в света и собственик на компанията „Амазон“ Джеф Безос стигна до границата на Космоса. Това се случи на борда на собствената му ракета New Shepard, собственост на друга негова компания – Blue Origin.

 

Полетът започна в 16:12 часа българско време от Тексас, САЩ и продължи 11 минути. На борда на ракетата освен Безос беше брат му Марк, най-възрастният човек, желаещ да лети в космоса – 82-годишната Уоли Фънк, и най-младият – 18-годишният бъдещ студент по физика от Нидерландия Оливър Дамен.

 

Полетът на ракетата беше напълно автоматизиран, заради което на борда й нямаше пилот. Задвижването се осигурява от един двигател BE-3, който използва за гориво смес от течен кислород и течен водород.

 

 

 

Най-богатият човек на планетата премина Линията на Карман, която е общоприетата граница между Космоса и Земята. Тя се намира на 100 километра надморска височина.

 

Кацането на първата степен мина по план, а приземяването на капсулата с четиримата астронавти бе успешно. Джеф Безос, Марк Безос, Уоли Фънк и Оливър Дамен се превърнаха в най-новите астронавти на нашата планета.

 

Така Безос стана вторият американски бизнесмен след конкурента си Ричард Брансън, който стигна до космоса със собствена ракета. Безос и Брансън, заедно със собственика на SpaceX Илон Мъск, се опитват да поставят началото на космическия туризъм.

 

Полетът на Ричард Брансън от началото на този месец достигна 86 километра надморска височина. Той успя да усети ефекта на безтегловност, но не и да премине Линията на Карман.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК