На ФокусПоследни новиниСвят

Сърбия и Китай подписаха 29 споразумения при визитата на Си Дзинпин в Белград

Споразумения за сътрудничество между Китай и Сърбия – общо 29 на брой, бяха подписани днес по време на посещението на китайския президент Си Цзинпин в Белград, предаде Ройтерс.

“Преди осем години Сърбия стана първи стратегически партьор на Китай в Централна и Източна Европа, а сега става първата европейска държава, с която ще градим общност със споделено бъдеще”, заяви Си Цзинпин на пресконференция след подписванията.

“Днес пишем история”, обяви от своя страна домакинът му – сръбският президент Александър Вучич. Той посочи, че през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Китай е бил най-големият инвеститор в Сърбия и втори търговски партньор на страната (след Европейския съюз). “За последните 20 години износът ни (в Китай) се е увеличил 140 пъти, търговският ни обмен е нараснал цели 8 пъти, а инвестициите – 30 пъти”, отбеляза Вучич.

Той напомни и за подписаното миналата година споразумение за свободна търговия между Сърбия и Китай, който влиза в сила на 1 юли. “Този договор гарантира бъдеще на страната ни. Гарантира пазар за нашите стоки и услуги. В следващите 10 години ще можем да изнасяме за Китай без мита почти 95% от стоките си”, изброи сръбският президент.

Подписаните споразумения и меморандуми обхващат почти всички области – инфраструктурата, търговията, науката, екологията, технологиите, културата, спорта.

Сръбският премиер Милош Вучевич написа в профила си в Инстаграм, че тези споразумения са от изключително значение за Сърбия и “днешният ден ще остане изписан със златни букви в историята на двустранните отношения”.

Предишната среща на Вучич със Си бе миналия октомври в Пекин на третия форум “Един пояс, един път”. Тогава двете страни подписаха 18 споразумения, включително и споразумението за свободна търговия.

Преди да пристигне в Белград Си посети Франция, където разговаря с колегата си Еманюел Макрон. От сръбската столица китайският президент ще отлети за Унгария. Визитите тази седмица в европейски страни са първото пътуване на Си на Стария континент за последните пет години. Делегацията му се състои от около 400 души.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Белият дом: Обезпокоени сме от информацията за подготовка на покушение срещу Зеленски

Подобни статии

Back to top button