BulletinНа ФокусСвят

Белият дом: Обезпокоени сме от информацията за подготовка на покушение срещу Зеленски

Администрацията на президента на САЩ е обезпокоена от информациите за подготовка на покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски, заяви на брифинг прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Ден по-рано, на 7 май, Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи за задържането на двама полковници, за които се твърди, че са планирали да убият украински официални лица и политици, включително и президентът Зеленски.

„Ние видяхме това съобщение. То със сигурност предизвиква сериозна загриженост. И със сигурност сме доволни, че е осуетен потенциален опит за убийство“, заяви Жан-Пиер.

На 7 май СБУ съобщи, че двамата задържани полковници от УГО /Управлението за държавна охрана/, са били част от агентурна мрежа, чиято цел е била да намери близки на Володимир Зеленски хора за бъдещото му убийство. Според СБУ дейността на мрежата е била контролирана от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Ден по-рано, на 6 май, сайтът за новини и анализи Strana.ua съобщи, че е бил задържан ръководителят на един от отделите на УГО Андрий Хук. Според медията той е заподозрян, че е събирал и предавал на чужди разузнавателни служби класифицирана информация, засягаща защитени лица, включително за украинският президент.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия заплаши да удари военни цели на Великобритания след изявлението на Дейвид Камерън

Подобни статии

Back to top button