Последни новиниСвят

Сърбия привика българския посланик

След като вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева извика послания на Сърбия у нас на среща в понеделник, същото направиха и сръбските власти в българския дипломатически представител в тяхната страна.

Повод за създалата се ситуация е статутът на Косово. Сръбският външен министър Ивица Дачич се оказа засегнат от думите на премиера Бойко Борисов, който обяви че испанецът Жозеп Борел, сочен за първи дипломат на ЕС, трябва да защитава интересите на Съюза, а не интересите на Испания. Испания е сред страните, които не признават независимо Косово.

Засегнат от думите на Борисов, Дачич призова българския премиер „да не изнася лекции на Борел”. Ивица Дачич подчертава пред агенция Танюг, че думите на Борисов засягат въпроса за сръбската териториална цялост и недоразумението трябва да бъде изяснено.

„Емоционално и непремерено изказване, мисля, че трябва да се гледа предварително точно какво е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално, но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, която е доста излишна. Не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер, и още повече, когато изказването на министър-председателя е било изключително политически и юридически коректно“, каза Захариева.

Според българския дипломат номер едно извинението е личен акт и Дачич сам трябва да прецени дали да го направи, но „би било добре да се извини“.

Привикват сръбския посланик заради изказване по адрес на Борисов

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button