БългарияПоследни новини

Сърбия замеси България в шпионски скандал

Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун забърка България в шпионски скандал.

В интервю за вестник „Курир“ сръбският политик заяви, че „преди два месеца в Скопие е сформиран мощен разузнавателен екип, който работи под прикритие в един голям западноевропейски автомобилен завод“.

„Неговата цел е да бъде блокирано постигането на компромисно решение между Белград и Прищина. В този екип работят разузнавачи от България, Северна Македония, Германия и Албания. Скопие се превръща в мощен разузнавателен център за работа срещу държавните интереси на Сърбия. Всяко компромисно решение е основният стабилизиращ стълб в региона. Липсата на компромис между Белград и Прищина е подготовка за нови сблъсъци в региона и създаването на „Велика Албания“, твърди още Дрецун, който е член на Сръбската прогресивна партия и един от най-приближените на президента Александър Вучич и на външния министър Ивица Дачич.

Сръбският депутат допълва, че „македонските власти трябва да отговорят какви са целите на този разузнавателен екип, който вреди напълно на Сърбия“.

„Какво могат да направят освен да събират информация и да разпространяват дезинформация. Този екип няма за цел да защитава нашите интереси, а да работи срещу тях. Това никак не е безобидно. Могат да направят някоя медийна и политическа диверсия и да предизвикат дори и сблъсъци“, казва още Милован Дрецун.

Отношенията между Сърбия и Косово са в най-ниската си точка заради наложените от Прищина 100-процентови мита за сръбски стоки. Преговорите между двете държави са блокирани заради търговските бариери.

От македонското правителство отказаха да коментират твърденията на Дрецун. От Скопие заявиха, че изявленията на премиера Зоран Заев по въпроса за Сърбия и Косово са за изграждане на приятелство чрез диалог и отхвърлят всякакви разговори за „пакт срещу Сърбия“.

Миналата седмица външните министри на Албания и Косово подписаха споразумение за унифициране и координиране на външните политики и съвместно използване на албанските посолства. Този ход провокира остри критики от страна на Белград, а сръбският външен министър Ивица Дачич обвини Тирана и Прищина, че крайната им цел е да се обединят в една държава.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

И македонският президент недоволен от изказване на Борисов

Подобни статии

Back to top button