BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

САЩ: Ако не одобрим проект за нова финансова помощ, парите за Украйна свършват

От САЩ предупреждават, че ако не бъде одобрен нов проект за финансово подпомагане на Украйна, парите за войната могат да бъдат изчерпани и държавата да трябва да се оправя сама в борбата си с Русия. Новините идват няколко дни след като премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че също възнамерява да блокира пакетът от финансова помощ на Европейския съюз за Украйна, ако не бъде преразгледана стратегията на Европа спрямо войната.

Републиканците в САЩ, които контролират Конгреса в момента, отказаха да одобрят нова финансова помощ за Украйна след като стана ясно, че мнозинството от избирателите им не желаят да продължат с помощта. Някои от републиканците продължават да настояват да се намери решение на проблема, но засега няма ясна представа дали ще имат нужните гласове.

Финансовата помощ от САЩ към Украйна е на стойност над 110 млрд. долара, като последният пакет бе одобрен декември 2022 година. Според Белия дом, вече тази помощ започва да привършва.

В писмо към говорителят на Конгреса, републиканецът Майк Джонсън, бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг заяви, че ако не бъде одобрен нов пакет може да се увеличи възможността от руски победи. 

„Искам да бъда ясна: без действия от страна на Конгреса до края на годината ще свършат ресурсите за закупуване на повече оръжия и оборудване за Украйна и за предоставяне на оборудване от военните запаси на САЩ. Няма вълшебен резерв от средства, който да използваме. Нямаме пари – и почти нямаме време“, пише тя.

Майк Джонсън пък смята, че президентът Джо Байдън не е успял да убеди републиканците в стратегията си към Украйна и изисква пакет от разходи да включва пари за укрепване на границата на САЩ – въпрос, по който републиканците и демократите водят спорове редовно.

Според Йънг, дори с увеличената подкрепа от Европа към Украйна, помощта на САЩ не може да бъде сменена.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Зеленски с опасения: Войната между Израел и „Хамас“ заплашва да засенчи конфликта в Украйна

Подобни статии

Back to top button