BulletinПоследни новиниСвят

САЩ: Скопие да спазва Преспаспанското споразумение

„САЩ подкрепят Преспанското споразумение с Гърция и са разочаровани, че президентът Гордана Силяновска-Давкова не използва конституционното име Северна Македония по време на своята клетва“.

Това заяви Елизабет Алън, заместник-държавен секретар на САЩ по публичната дипломация и обществените въпроси.

Алън призова Скопие да спазва договора с Атина.

„Ние подкрепяме Преспанското споразумение и бяхме разочаровани, когато видяхме, че президентът не използва пълното и официално име Северна Македония. Ще наблюдаваме какво прави правителството, което е в процес на съставяне. В постоянен диалог сме с него и затова не бих предвиждала някакви последствия. Надяваме се и насърчаваме лидерите на Северна Македония да се придържат към международните споразумения“, каза американският дипломат.

По време на посещението си в страната, Елизабет Алън е провела среща с експерти, на която е била обсъдена защитата на свободните общества от злокачествени влияния.

Визитата на Алън в РСМ е част от нейната регионална обиколка, насочена към задълбочаване на партньорствата със страните от Западните Балкани и постигане на общи цели за регионално сътрудничество и европейска интеграция.

Bulletin припомня, че на 12 май новият македонски президент Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“. Тя не използва официалното име на страната – Република Северна Македония и предизвика дипломатически скандал, нарушавайки Преспанското споразумение.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Берлин готов да подпомогне Украйна с 3,8 млрд евро

Подобни статии

Back to top button