BulletinНа ФокусСвят

Всеки трети иска да избяга от РСМ

Според последното проучване на общественото мнение, проведено от Института за политически изследвания в Скопие за Detektor, всеки трети човек в Македония обмисля да напусне страната. Според него 32,3 % от анкетираните са заявили, че мислят или някога са мислили да напуснат страната, докато 63,6 % не са мислили по тази тема.

Въпреки че разликите не са големи, все пак е изненадващо, че за емиграция най-много мислят хората на възраст между 40 и 49 години, където 42,5% са заявили, че са имали или все още имат планове да напуснат страната. Подобен брой от 42,2% от гражданите, които обмислят да се изселят, са и във възрастовата група между 30 и 39 години, докато сред най-младите, тези под 30 години, 37,8% са обмисляли или обмислят да емигрират.

Сравнението с проучванията от предходни години, които също бяха проведени от ИПИП за Detector, не показва съществени промени в нагласите на гражданите. Във всички проучвания през последните 5 години процентът на гражданите, които са обмисляли или обмислят да се изселят, е над 30 %.

Въпреки това 52,7 % от всички анкетирани граждани заявяват, че през следващите 5 години няма вероятност да се преместят от Македония, докато 11,5 % от анкетираните са сигурни, че ще напуснат през същия период. Сравнението с проучванията от предишни години не показва съществени отклонения.

Гражданите често решават да се преместят заради по-високото заплащане (17,2 %), по-добрите условия на труд (15,7 %) и по-добрите възможности, предлагани на децата (12,2 %), както и заради по-добрата здравна и образователна система, която предлагат чуждите държави (11,5 %). Сред младите хора на възраст под 30 години очакваните по-високи заплати (21,7 %) и по-добрите условия за професионална реализация (20,6 %) са основните причини, поради които те напускат или биха напуснали страната.

Най-предпочитаната дестинация за преместване са страните от Европейския съюз. 42,7 % от гражданите заявяват, че ако решат да се преместят, ще се преместят в някоя от държавите – членки на Европейския съюз. 6,1 % биха се преместили в САЩ или Канада, 4,4 % – в Австралия или Нова Зеландия, а 4,9 % биха избрали друга част на света. 83,1% от анкетираните смятат, че нивото на емиграция в страната, в сравнение с последните 5 години, се увеличава. Само 6,1% твърдят, че то намалява, а 8,7% – че остава същото.

Две трети от гражданите вече имат роднина, който се е преместил в чужбина. Сравнението с проучванията от последните 5 години показва, че броят на гражданите, които имат роднини, изселили се от Македония, е скочил от 60 % миналата година на 66,6 % тази година.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Берлин готов да подпомогне Украйна с 3,8 млрд евро

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button