You are currently viewing САЩ свалиха ирански дрон в Ормузкия проток

САЩ свалиха ирански дрон в Ормузкия проток

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че кораб на американския флот е свалил ирански дрон в Ормузкия пролив, информира АФП.

„Дронът беше незабавно унищожен“, каза той, добавяйки, че разузнавателното устройство е било почти на 900 метра от американски кораб в Ормузкия пролив.


 

Според него дронът е представлявал заплаха за американския кораб. Тръмп призова и други страни да защитят по този начин своите кораби.

В края на юни иранските военни съобщиха за свален американски дрон Global Hawk, след като той наруши иранското въздушно пространство. В същото време Централното командване на американските въоръжени сили обяви, че безпилотният самолет е бил свален над Ормузкия проток в международно въздушно пространство.

Преди това американските власти наложиха строги санкции срещу ключови области на иранската икономика. Целта на Вашингтон е да „промени поведението” на Техеран. Съединените щати също обявиха Ислямската революционна гвардия (IRGC) за терористична организация. В отговор Иран обяви САЩ за „държава, спонсорираща тероризма“.

След това американският съветник по сигурността на президента Джон Болтън заяви, че САЩ изпращат самолетоносача „Линкълн” и бомбардировачи край бреговете на Иран. Според него по този начин Вашингтон изпраща „ясен и недвусмислен сигнал към иранския режим, че всяка атака срещу интересите на САЩ или на нашите съюзници ще бъде посрещната с безмилостна сила“.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заяви, че се надява да избегне война с Иран. Иранският върховен лидер Хаменей също заяви, че Иран не възнамерява да води война със Съединените щати, но ще продължи да се противопоставя на Вашингтон.

Ако този коментар Ви е харесал, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.