На ФокусСвят

САЩ свалиха ирански дрон в Ормузкия проток

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че кораб на американския флот е свалил ирански дрон в Ормузкия пролив, информира АФП.

„Дронът беше незабавно унищожен“, каза той, добавяйки, че разузнавателното устройство е било почти на 900 метра от американски кораб в Ормузкия пролив.


 

Според него дронът е представлявал заплаха за американския кораб. Тръмп призова и други страни да защитят по този начин своите кораби.

В края на юни иранските военни съобщиха за свален американски дрон Global Hawk, след като той наруши иранското въздушно пространство. В същото време Централното командване на американските въоръжени сили обяви, че безпилотният самолет е бил свален над Ормузкия проток в международно въздушно пространство.

Преди това американските власти наложиха строги санкции срещу ключови области на иранската икономика. Целта на Вашингтон е да „промени поведението” на Техеран. Съединените щати също обявиха Ислямската революционна гвардия (IRGC) за терористична организация. В отговор Иран обяви САЩ за „държава, спонсорираща тероризма“.

След това американският съветник по сигурността на президента Джон Болтън заяви, че САЩ изпращат самолетоносача „Линкълн” и бомбардировачи край бреговете на Иран. Според него по този начин Вашингтон изпраща „ясен и недвусмислен сигнал към иранския режим, че всяка атака срещу интересите на САЩ или на нашите съюзници ще бъде посрещната с безмилостна сила“.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заяви, че се надява да избегне война с Иран. Иранският върховен лидер Хаменей също заяви, че Иран не възнамерява да води война със Съединените щати, но ще продължи да се противопоставя на Вашингтон.

Тръмп одобрил удар срещу Иран, но после се отказал

Ако този коментар Ви е харесал, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button