Последни новиниСвят

Сеизмолог с лоша прогноза: След Хърватия възможно е силно земетресение и у нас

„Напълно е възможно заради трусовете в Хърватска да се стигне до земетресение в България или на друго място на Балканите, защото сме на една плоча“. За това предупреди пред бТВ дежурният сеизмолог от БАН Петър Кирилов.

 

Коментарът му идва часове след опустошителното земетресение в хърватския град Петрия, което разруши населеното място и причи смъртта на няколко души. 

 

Според сеизмолога наличието на вторични трусове е добър знак, тъй като така се освобождава напрежението. Кирилов обясни защо трусовете в Хърватия се усещат толкова силно:

 

„Земетресенията са плитки и затова се усещат прекалено силно. Това е типично за района“, уточни сеизмологът.

 

Сеизмологът се надява, че няма да има още силни трусове в района, но отбеляза, че не може да прогнозира това с точност.

 

Най-малко 7 са загиналите при труса с магнитуд от 6,4 по Рихтер, който удари между градовете Сисак и Петриня, сочат последните данни. Десетки са ранените и настанените в болница.

 

Военни пристигнаха в разрушените градове, за да помагат за възстановяване на щетите. Разрушенията са огромни, много сгради са напълно унищожени.

 

Посолството ни на място се е свързало с българин в епицентъра, който е добре и с относително малки материални щети по имуществото си. Вторичните трусове продължават.

 

Огромно свалчище помете къщи, докато обитателите им спят, над 20 са в неизвестност (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button