Северна Македония задържа на границата дарение с български книги, МВнР иска обяснение

Северна Македония задържа на границата дарение с български книги, МВнР иска обяснение

Ново напрежение между София и Скопие. Поводът – пратка с български книги, дарение за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония.

 

От министерството на външните работи съобщиха, че тя е задържана от македонските гранични власти на ГКПП „Деве баир“ и не е допусната да стигне до местоназначението си. Това провокира и реакцията на министерството. 

 

„Посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод на решението на митническите власти на ГКПП „Деве баир“ да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония“, съобщиха от външното ни министерство.

 

С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз.

 

Със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите членки на Европейския съюз в Скопие, заявяват още от МВнР.

 

Екземплярите от „Български народни песни“ от Братя Миладинови са били транспортирани от българския гражданин Виктор Стоянов, който е представил на ГКПП „Деве баир“ договор за дарение, с който книгите ще бъдат предоставени на културния ни център.

 

От МВнР обясняват, че въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти са заявили, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на културата на Република Северна Македония.

 

„След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата ”, заяви в ефира на „Събуди се” Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, който вчера сутринта беше спрян на границата с въпросно дарение от книги.

 

По думите му нарушение на законите няма:

 

„Книгите не нарушаваха никой закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на данък добавена стойност, нито на такса мито. Нямам представа защо бях спрях. Нямам писмен документ от Република Северна Македония. Писмен документ на беше представен и на консула ни”, сподели Стоянов.

 

Той подчерта, че поведението на митническите власти е било „меко казано арогантно”. Първоначално те казват на Стоянов, че е необходимо да плати митническа такса.

 

„След като видяха, че съм запознат със законодателството относно митническото обслужване в тяхната страна, митничарите заявиха, че трябва разрешение от Министерството на културата. Следобед бях подведен от митничарите, че като изпратя писмо до Митническа служба –Скопие и ще ме пуснат. Така минаха 7 часа и накрая ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата”, добави той.

 

Стоянов е част от инициативата „Изпрати българска книга в Македония”, която е изпратила над 1600 български книги. В дарението са се включили над 80 българи, които са изпратили средства за отпечатване на книгите.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК