ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Шахът развива поне 16 умствени умения

Шахматът е популярна игра, чийто корени се откриват още в Средните векове. Тъй като изисква умения и развито логическо мислене, тя е намерила признание и като спорт, защото реално е усилие на ума. Скоро имахме възможност да се радваме на успехите на българските шахматистки в световен и европейски план. Макар да изглежда сложна, реално е много интересна игра, която развива редица качества и умения. Ето някои от тях:
1. Учите се да мислите
Без съмнение, ако искате да играете шах, ще трябва да мислите. Механичното местене на фигури води до загуби и разочарования. Хубавото е, че каквото се упражнява, това се и развива. Затова е чудесно, че можете да упражните мисълта си.
2. Анализирате
Анализът е свързан с мисленето. Той представлява процес, при който наблюдаваме, задаваме въпроси и се правят изводи. Във време, когато ни заливат с пропаганда и фалшиви новини, умението за анализиране на наличната информация и определени постъпки е много важно.
3. Развивате стратегическо мислене
Шахът е стратегическа игра. Всяка игра и развитието на плановете ви да спечелите, анализирането на ходовете, които трябва да направите, води до подобряване на резултатите.
4. Търпение
Търпението е нужно в тази игра, защото за мисленето и анализа е необходимо време. Има хора, който умеят да мислят много бързо, но те са единици.
6. Чувствителност
Като всеки спорт и игра, в която участват хора, е необходима чувствителност. Вие може да усетите настроението на играча отсреща, дали е агресивен, прекалено предпазлив и т.н. Това може да се използва в стратегията на играта. Когато сме открити и наблюдателни, може да се развие подобна чувствителност.
7. Учите се да контролирате емоциите си
Не само човекът срещу вас се влияе от емоциите си при играта, вие също. Затова, за да успеете, е необходимо да се научите да контролирате поне малко емоциите. Защото прекалената емоционалност може да повлияе негативно.
8. Работата на мозъка се подобрява и се появяват нови невронни връзки
Това увеличава възможностите ви за мислене и увеличаването на вариантите, които виждате в резултат от подобряване на работата на мозъка.
9. Подобрява се здравето на мозъка и паметта
Всяко усилие на мозъка, като четенето и стратегическите игри, води до подобряване на здравословното му състояние. Съответно това има отношение и към подобряване на паметта.
10. Развива творчеството
Когато се търси подход е необходимо и творческо мислене. Макар че шахматът е логическа игра, е необходимо да включите душата си. Това увеличава шансовете за победа.
11. Научавате се да търсите разрешение на проблемите
При търсене на варианти да излезете от сложни заплетени ситуации на шахматна дъска, несъмнено се учите и тренирате възможностите да се справяте с проблемни ситуации и в действителността.
12. Подобряват се уменията за планиране
Изготвянето на стратегия изисква и планиране. Необходимо е да следите играта на съперника си поне с няколко хода напред, както и да следите за напредването на вашата.
13. Целенасоченост и целеустременост
В шахмата имате цел. За да победите е необходимо да матирате царя. Така се учите, че стъпките ви имат обща цел и действията ви трябва да са в тази посока. Ако се фокусирате, например да вземете царицата, губите фокуса на играта. Докато се мотаете в грешна посока, съперникът ви, ако действа целенасочено в правилната, може да ви победи.
14. Учите се да не се отказвате
Разбира се, може да се откажете от играта по всяко време, но ако искате да победите, ще трябва да се научите да продължавате въпреки това. Не е лесно, но ще забележите, че понякога, когато всичко ви е изглеждало безнадеждно, сте се оказали победител.
15. Концентрация на вниманието
Шахът изисква цялото ви внимание, докато сте на игралната дъска, защото за мисълта е нужен фокус. Едно разсейване може да ви струва скъпоструваща фигура или позиция и да доведе до поражение.
16. Научавате, че всяко действие има своите последствия
В шаха се правят отделни ходове, които водят до нови позиции и взаимодействия. Лесно може да се забележат последствията от обмислените и необмислените премествания на фигурите. Така се научаваме, че всяко наше действие или бездействие има своите последствия.
Като всяка игра, шахът ви научава и да губите, защото не винаги се печели. Също така в шахматна игра се вижда ясно като вариант, че понякога загубата на една фигура може да доведе до победа. Показва, че голямата победа е резултат от много по-малки стъпки и че някои битки са успешни, други не, като важното е да се спечели войната.
Същевременно не трябва да се забравя, че това е само една игра и дали сме спечелили или загубили в действителност няма никакво значение. Важното е да има удоволствие и удовлетворение от играта.

Подобни статии

Back to top button