ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Проклятията над известните фамилии

Зла съдба ли преследва известни и богати фамилии, или нещастията, които им се случват, са просто съвпадение? Едва ли някога ще разберем, но ако се огледаме, дори около нас ще видим семейства, в които една беда сменя друга и сякаш краят на злото не се вижда. За такива фамилии често се казва, че над тях тегне проклятие.

Разказваме ви тъмната страница от историите на иначе успешните кланове Гучи, Брандо, Хемингуей и Трусарди. Очаквайте какво спохожда и други прочути фамилии.  

Кланът Гучи – убийство и затвор

Маурицио е застрелян по поръчка на бившата си жена

След затвора „черната вдовица на Гучи“ живее с папагал и куче.

През 1906 г. италианският сарач Гучо Гучи отваря работилница за производство на кожени куфари и колани и постига голям успех. След смъртта на бащата основател бизнесът преминава към синовете му – Алдо, Рудолфо, Уго и Васко.

Отначало нещата вървят много добре: братята откриват модна къща Gucci, която става популярна не само в Италия, но и в целия свят. Жаклин Кенеди и Ингрид Бергман се разхождат с чантата с бамбукова дръжка, която прави къщата световноизвестна. Но семейството започва да се разкъсва от вътрешни конфликти. 

През 1983 г. умира Рудолфо Гучи, който завещава акциите си на сина си Маурицио. Останалите роднини съдят наследника, твърдейки, че Маурицио е подправил завещанието. Той е осъден на една година затвор и бяга от страната. Маурицио е подпомогнат от чичо си Алдо, собственик на 50 процента от акциите, който, като отмъщение към собствения си син Паоло, завещава целия свой дял на племенника си. Поради тази причина Паоло насочва данъчната полиция срещу баща си.

В края на краищата през 1989 г. Маурицио става ръководител на компанията, без да има никакви способности за това. Благодарение на неговото ръководство къща Gucci практически фалира – до 1993 г. компанията е продадена и никой от семейството вече няма нищо общо с нея.

През март 1995-а 45-годишният Маурицио Гучи е застрелян пред офиса си в Милано. Убийството е разкрито само няколко години по-късно: Гучи е „поръчан“ от бившата си съпруга Патриция Реджани, когато става ясно, че той има намерение да се ожени за любовницата си Паола Франкини.

Патриция се страхува, че дъщерите ѝ Алегра и Алесандра ще загубят наследството си. През 1995 г. тя отива на спиритичен сеанс при приятел екстрасенс, с когото често се съветва по ежедневни въпроси. Тогава „злите духове“ я подтикват да отмъсти на съпруга си. За италианката с добри връзки това не е проблем: тя наема убиеца Бенедето Черауло и двама негови помощници, за чиито услуги плаща общо около 350 хиляди долара.

Реджани не се признава за виновна, но въпреки това е осъдена на 29 години. След като прекарва 5 години в затвора, тя се опитва да се обеси в килията си. Адвокатите искат от съда промяна на мярката за неотклонение в домашен арест. Тук започва най-интересното – историята, която се нарича „проклятието на Маурицио“. Всеки, който се опитва да се запознае със случая на вдовицата, е повален от болест: гадене, задух, обрив по кожата. Скептиците твърдят, че в това няма нищо свръхестествено – просто микроби върху хартията. И адвокатите, и съдебните служители обаче отказват да пипат документите.

Дъщерите ѝ искат от съда намаляване на присъдата, като се позовават на факта, че майка им е претърпяла операция за отстраняване на мозъчен тумор. Присъдата е намалена на 26 години. През 2011-а за примерно поведение на Реджани е предложено да влезе в затвор с облекчен режим, където може да излиза по няколко часа на ден, при условие, че това е работното ѝ време.

„Никога не съм работила през живота си и със сигурност няма да започна сега“, казва Патриция и влиза в историята с тази гръмка фраза. Все пак тя размисля и две години работи като консултант на бижутерска компания. Излиза на свобода през 2016-а, след като прекарва общо 18 години в затвора.

Излязла навън, „черната вдовица на Гучи“, както я наричат медиите, няма никакви финансови затруднения. Тя получава рента от 900 000 паунда от наследството на бившия си съпруг, а съдът добавя 16 милиона паунда от натрупаните споразумения за развод с Маурицио. Днес възрастната жена живее в собствен дом с кучето и папагала си и споменава покойния си мъж с добро. Когато я питат защо е наела убиец, а не го е застреляла сама, отговаря, че няма много добро зрение и се страхувала да не пропусне…

Кланът Брандо – алкохол и кръвосмешение

Говори се, че Марлон прави своя любовница една от дъщерите си

Заради таитянката Тарита Марлон Брандо се заселва на остров в Тихия океан.

„Аз принадлежа към семейство ирландски алкохолици. Кръвта на баща ми се състоеше от алкохол, тестостерон и адреналин. Обожавах майка си. Тя предпочиташе да не ни образова, а да се напие“, разказа Марлон Брандо за себе си в интервю. Алкохолът е семейно проклятие на семейството: майката на Марлон умира от алкохолизъм, а първата му съпруга – актрисата Ана Кашфи, наркоманка и алкохоличка, предава пороците си на сина си Кристиан.

Брандо сменя жените като ръкавици, предпочитайки тъмнокожи. През 1963 г. той купува остров Териароа в Полинезия, близо до Таити, за 20 милиона долара, построява там къща и създава харем в нея, като го населява с множество любовници. От него постоянно раждат: официално той признава осем деца, но има много повече, вероятно 25.

Говори се, че Брандо е направил своя любовница дъщеря си от третия си брак с Тарита Тирипия – красивата Шайен. Освен това се твърди, че именно той е бащата на детето ѝ. През 1989 г. момичето в състояние на тежка наркотична интоксикация сяда зад волана и попада в ужасна катастрофа, която обезобразява лицето й. Брандо не жали средства за нейните пластични операции.

Кристиан Брандо застрелва годеника на бременната си полусестра.

През 1990 г. Шайен, заедно с годеника си, син на влиятелния таитянски бизнесмен Дъг Дрол, пристига в Лос Анджелис за поредна операция. И тогава в къщата на Брандо се случва нещастие: най-големият син на актьора Кристиан застрелва гаджето на бременната си полусестра. Убиецът е осъден на 10 години затвор, от които излежава шест. Шайен дава показания, в които обвинява баща си за смъртта на Дъг, като казва, че Марлон е този, който е убедил Кристиан да го убие. Свидетелските показания на момичето са сметнати за невалидни, тя е обявена за неадекватна и е откарана в психиатрична клиника. Ражда детето си, но то ѝ е отнето. След пет години Шайен се обесва в банята.

Брандо приема много тежко новината за самоубийството на дъщеря си. Той изпада в дълбока депресия и няколко месеца не говори с никого. След смъртта ѝ актьорът живее още девет години. През цялото това време той е много болен: страда от затлъстяване – тежи 130 кг, диабет и сериозни проблеми със зрението и черния дроб.

Кланът Хемингуей – депресии и самоубийства

И тримата сина на Ърнест имат психични проблеми

Почти цялото семейство Хемингуей страда от тежка депресия и склонност към самоубийство.

Кога и защо започва проклятието на семейство Хемингуей, историята мълчи, но и най-яростният скептик не би могъл да твърди, че то не съществува. Почти всички членове на това знатно семейство страдат от тежка депресия и склонност към самоубийство.

Бащата на известния писател, д-р Кларънс Едмънд Хемингуей, се самоубива през 1928 г., неспособен да понесе започващата гангрена на краката, усложнение на диабета. Ърнест, авторът на романа „За кого бие камбаната“, получава Нобелова награда и „Пулицър“, богатство и слава, но не успява да се справи с депресията и забива куршум в челото си през 1961-ва, на 62-годишна възраст. Сестра му Урсула и брат му Лестър следват същия път. Урсула, която страда от рак, взема огромна доза лекарства, а Лестър се застрелва, защото губи крака си от диабет през 1982 г.

И тримата сина на Ърнест Хемингуей имат психични проблеми. Най-младият, Грегъри, се пристрастява към наркотиците, арестуван е на 69 години за непристойно поведение и почива в затвора от инфаркт. Една от внучките на Хемингуей, Джоан, умира от алкохолизъм. Друга – Марго, известен модел и, уви, неуспешна актриса – се самоубива. Смъртта на Марго има такъв ефект върху сестра ѝ Мариел, обещаваща 22-годишна актриса (номинирана за „Оскар“ и „Златен глобус“), че момичето просто отпада от професията.

Внучката Мариел Хемингуей прекъсва проклятието, но губи кариерата си.

„Холивуд ме изгони. Мисля, че самият Господ се намеси в съдбата ми“, казва Мариел в интервю. Тя се жени щастливо за режисьора на документални филми Стивън Крисман и двойката има две дъщери, Дрий и Лангл.

Когато питат единствената оцеляла внучка на писателя как е успяла да победи злата сила, която преследва семейството й, тя отговаря: „Наистина, има такава тъжна генетична предразположеност. Появява се, когато човек е в депресия. Имам същите гени, но съм сигурна: когато живееш в хармония със себе си и близките си, можеш да прекъснеш тази трагична верига. Любовта е най-добрата защита“.

Кланът Трусарди – смърт сред ламарини

Според последната си воля дизайнерът Никола става донор на органи

Никола Трусарди превръща фамилната компания в една от най-успешните в света, но загива в автомобила си.

Мнозина вярват, че над клана Трусарди виси семейно проклятие: всички лидери на семейния бизнес, с изключение на неговия основател, загиват в резултат на автомобилни катастрофи. Оцелелите членове на семейството категорично отказват да обсъждат този въпрос.

Само Данте Трусарди, основателят на марката Trussardi, успява да избегне преждевременната смърт. През 1911 г. той отваря малка работилница за шиене на ръкавици в Бергамо. Изделията му са толкова добри, че е назначен за майстор на ръкавици за британското кралско семейство. От услугите на компанията се възползва дори италианската армия през Втората световна война.

Сезонът на фаталните катастрофи е открит от неговия син Данте Трусарди-младши. През 1970 г. той загива на пътя. Бизнесът е поет от 28-годишния му племенник Никола. За 29 години Никола успява да направи много: жени се за жената, която обича, отглежда четири прекрасни деца и най-важното – превръща Trussardi House в една от най-успешните модни компании в света, произвеждаща кожени дрехи, дънки и дори висококачествени парфюми.

Щастието приключва през април 1999 г. След бизнес пътуване до Япония дизайнерът се прибира вкъщи в новия си мерцедес. Той е много опитен шофьор, но по някаква причина губи контрол. Колата се блъска в бариера на магистрала, въздушната възглавница не се отваря. 56-годишният Никола е откаран в болница в кома и почива на следващия ден. Съкрушени от мъка, съпругата и децата му изпълняват последната му воля – да стане донор на органи.

Преди семейството да успее да се възстанови от този удар, следва нов. През 2003 г. синът на покойния Никола, 29-годишният Франческо Трусарди, също претърпява автомобилна катастрофа. Недалеч от дома му ферарито му излиза с висока скорост от пътя и се блъска в електрически стълб. Колата е разцепена, Франческо загива на място.

Гая и Томазо Трусарди днес помагат на сестра си Беатриче да управлява модната империя.

Днес House of Trussardi се управлява от най-голямата дъщеря на Никола, Беатриче, с помощта на сестра ѝ Гая, брат ѝ Томазо и майка им Мария-Луиза. Семейството живее много уединено и избягва контакти с пресата. Но има слухове, че Томазо Трусарди много се страхува от проклятието.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Невероятно КЪСМЕТЧЕ ще донесе огнено щастие на всяка зодия днес

Подобни статии

Back to top button