На ФокусПоследни новиниСвят

Шарл Мишел ще се кандидатира за европейските избори

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за европейските избори през 2024 г., което може да доведе до криза при попълването на висшия дипломатически пост, съобщиха белгийските медии.

„Реших да се кандидатирам на европейските избори през 2024 г.“, заяви Мишел.

Той ще заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли. След това лидерите на ЕС ще трябва бързо да назначат негов наследник на освободения пост в Съвета. Поради факта, че Унгария поема ротационното председателство на Съвета през юли, унгарският министър-председател Виктор Орбан би могъл да изпълнява ролята на председател на Съвета, ако членовете на ЕС не постигнат бързо съгласие за кандидат.

През последната година напрежението между ЕС и Унгария във връзка с подкрепата за Украйна стана все по-интензивно. Орбан като резервен наследник на Мишел вероятно ще предизвика допълнителни конфликти между членовете на Комисията.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Унгария многократно възпрепятства подкрепата на ЕС за Киев, противопоставя се на санкциите срещу Русия, а сега заплашва да осуети стремежа на Украйна към ЕС.

След като на 14 декември Европейският съвет се съгласи да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, Орбан на практика се въздържа при гласуването за започване на преговорите, заявявайки, че „членството на Украйна в ЕС е лошо решение“. На следващия ден той блокира пакет от мерки на блока за Украйна в размер на 50 млрд. евро.

Въпреки противопоставянето на Орбан, Европейският съвет остана силен поддръжник на Украйна по време на пълномащабната инвазия.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Шестима загинали при израелско нападение в Западния бряг

Подобни статии

Back to top button