МненияНа ФокусПоследни новини

Шкварек: До европейските избори тези ще са си стегнали багажа за Дубай

Нередактиран текст от Фейсбук страницата на Кристиян Шкварек:

Гледам преговорите на Правителството с протестиращите енергетици.

От една страна: Костадинов и Тошко Йорданов сипват с големия черпак на кабинета и пълната му нефелност.

От другата: Денков и Кирил Петков сричат, молят, оправдават се, обещават. Личи си, че са поели ангажименти – към покровители и спонсори, да извършат нещо, което може да им коства цялата власт.

А по средата…по средата изправен се извисява като исполин Делян Пеевски. С една ръка словесно шамари опозицията, Костадинов и Йорданов, да не скачат много много. Разгърнал е крило над уплашените Денков, Петков и крехката им власт. С другата ръка преговаря спокойно с енергетиците, поставя им се в положението, предлага решения през Парламента. Нещо като Tribunus plebis (Народен трибун) в древен Рим.

Гледам и си спомням как преди десет години цялата държава беше срещу него, а тези, които днес са му под крилото изпълваха гордо площадите и го наричаха подигравателно „Шиши“. Преди само година все още беше немислимо политици дори да си правят селфи с него и това костваше кариери.

Днес е човекът в центъра на събитията и този, който разрязва Гордиевите възли на властта, докато онези от протестите (и през 2014 и през 2020) плахо седят до него и се ползват от протекцията му. И се чудя, как ви кара да се чувствате от това приятели „градски демократи“?

Аз лично проблем нямам – със сигурност предпочитам Пеевски да упражнява власт пред Кирил Петков, който е с поне 30 пункта коефициент на интелигентност под него. Но вие как се чувствате? Тези, които точно като енергетиците днес блокирахте държавата и скачахте по площадите, за да го НЯМА Пеевски, да ги няма и ДПС, Борисов, ГЕРБ? Как сте днес, когато виждате как вашите политически лидери и партии са отговорните за пълната реабилитация на онова, което наричахте „Задкулисието“ и „Мафията“? Вместо да ги „изчегъртат“ успяха да ги върнат в центъра на властта, на решенията, на всичко. И сега се крият зад същите. Петков се оплаква, че Борисов не му вдига телефона, а Денков е залегнал под крилото на Пеевски като в окоп.

Цялата ви „Промяна“ и всичките ви политици от ДБ, ДСБ, Зелените – „Добрите сили“, „А отборът“, за които миналата година пълнихте пак жълтите павета, свърши само едно – да реабилитира и върне пълната власт в ръцете на ГЕРБ и ДПС, а водещите им лица да изкара от изолацията, в която бяха попаднали.

И нищо друго. Само това постигнаха, и то за да могат през „Сглобката“ и Фонда за Възстановяване да усвоят едни пари и, евентуално, пенсионират тихомълком след година-две. Оставили държавата на тези, които ви лъгаха, че ще вкарват в затвора.

Гласувайте след месец пак за тях, че може и да ви е за последно. До европейските избори тези ще са си стегнали багажа за Дубай.

 

Подобни статии

Back to top button