МненияНа ФокусПоследни новини

Шкварек: Истинските „антиевропейци“ са хората, които искат да де-европеизират културното и религиозно наследство на Европа

Нередактиран текст от Фейсбук страницата на Кристиян Шкварек:

Ако хората като Дайнов, Смилов, Кьосев, Андреев, Хаджигенов се бяха родили в Испания, щяха да са част от движението, което се бори да забрани коридата и тичането с бикове в Памплона. Защото е „просташко, примитивно, провинциално“.
Ако се бяха родили в Германия или Австрия, щяха да подиграват баварските Lederhosen и тиролското пеене. Да пишат патетични статии срещу Октоберфест.
Ако бяха французи, щяха да водят война с ежегодната процесия Krewe de Jeanne d’Arc, с поклонението на Мон Сен Мишел, да са колумнисти в Шарли Ебдо, подиграващи „католическите бабички“ и националистите от Прованса.
Съществува една и съща порода хора във всяка държава, прокарваща идеологията на постмодернизма, на задължителната деконструкция на всичко локално, вкоренено и християнско. Просто у нас не се афишират открито с това, а се крият зад одеждата на уж „европейските“ хора у нас.
И тъкмо в това е голямата измама, защото е точно обратното. Това са хората, които във всеки един народ на този континент водят война именно с европейското. С това, което прави Европа уникална и различна, а именно нейните народи, етноси и култури. На Балканите тези хора ще водят война с обичаи като скачането за кръста и хорото, в Испания с коридата, в Полша с поклонническите шествия към Ченстохова, и тн. Начел и нагледал съм се на тях от първо лице, живеейки в няколко европейски държави – по полските медии, по българските и по английските. Едни и същи хора, един и същ профил и начин на мислене, водени от един и същ комплекс.
Обединява ги желанието им за един напълно еднообразен, глобален свят, в който тяхната лична културна и идеологическа матрица е наложена върху всеки народ. Една посредствена, либерал-калифорнийска буламач от съвременни „движения за социална справедливост“, сциентизъм и атеизъм. Историята на всеки народ е заклеймена като зло, религията му като мракобесие, а празниците му – като кич и ретроградност.
Можете да го видите във всяка една европейска държава в момента. Просто отворете прогресивните, леви медии в случайно избрана страна, от Португалия до Естония, и моментално ще попаднете на статия на местния „Смилов“ срещу някакво консервативно шествие или „Андреев“ срещу местен обичай.
Това са истинските „антиевропейци“, защото са хората, които водят неуморна битка да де-европеизират този континент: от културно и религиозно, та до чисто демографско отношение, бидейки острието срещу всяка консервативна, дясна и антиимиграционна партия, политика или организация в Европа.

Подобни статии

Back to top button