БългарияНа ФокусПоследни новини

Километрични опашки на Дунав II, блокирана е границата за да изпълни България ангажиментите си за Шенген по въздух и вода

Километрична опашка се заформи по границите поради засилен контрол, който представлява част от ангажиментите на България за да влезе в Шенген по въздух и вода. Сухопътните ни граници бяха блокирани от проверките на камиони, които носят стоки на Австрия. 

„Никой не дава смислено обяснение защо държат камионите ни. Eдинственият отговор, който получаваме от граничните власти е: „Докато не ни разрешат от София, нищо не можем да направим“,каза Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи. 

Проверките са в изпълнение на ангажимента за засилен контрол по сухопътните граници, поет от България и Румъния към Австрия в подписания Анекс към решението за присъединяване на двете страни към Шенген, съобщават от Агенция „Митници“.

В рамките на проверките за първите шест дни на годината, в нарушение на митническото и акцизното законодателство са установени близо 120 000 къса цигари и 5,5 кг. тютюн, над 340 литра алкохол, 800 литра моторни масла, 1500 кг прах за пране, 5429 електрически инструменти, 10 500 детски играчки и 110 парфюмерийни продукта. Всички изброени стоки са задържани при опит за внос в страната или при транзитни превози към Западна Европа.

Засилени проверки се извършват и на излизащите от страната превозни средства. При контролните действия са установени общо над 61 000 артикула – електронни наргилета, пълнители за електронни наргилета, ветеринарни лекарства и очила. Стоките са пътували от Австрия към Турция, но не са били надлежно декларирани.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Вече е затворено локалното платно на „Цариградско шосе“ същинският строеж още не е започнал

Подобни статии

Back to top button